ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Εισβολή της Τουρκίας στη Συρία - Ξεκίνησε η επίθεση κατά των Κούρδων

Ξεκίνησε, η εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, κατά κουρδικών θέσεων, με τις αεροπορικές επιθέσεις να πλήττουν και κατακοιμένες περιοχές, ενώ πληροφορίς κάνουν λόγο για τους πρώτους νεκρούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι δυνάμεις των Κούρδων αλλά και του συριακού καθεστώτος, τη στιγμή που έντονα αντιδρά η ΕΕ, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να προειδοποίησε..
τον Ταγίπ Ερντογάν -σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν- να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση.
Η έναρξη της επίθεση, η οποία ονομάστηκε «Πηγή Ειρήνης» ανακοινώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν μέσω twitter.
«Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τον τρομακτικό διάδρομο που προσπαθεί να διαμορφωθεί στα νότια σύνορα και θα φέρει την ειρήνη και την ειρήνη στην περιοχή, θα εξαλείψουμε την απειλή της τρομοκρατίας» δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουρκικά μαχητικά πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα. Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά. Πρόκειται για μια περιοχή στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, την οποία σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet θέλει να πάρει υπό τον έλεγχο της η Τουρκία. Αυτόπτες μάρτυρες στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντκάνουν λόγο για εκρήξεις που αντηχούν και καπνόσε διάφορα σημεία, την ώρα που άμαχος πληθυσμός εγκαταλείπει μαζικά την πόλη. Ανάλογες εικόνες μεταφέρουν ξένοι ανταποκριτές και από τις υπόλοιπες πόλεις που πλήττονται.
-πηγή: tvxs