ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών στην ΕΡΤ2

«Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» είναι  ένα ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Ξενοφώντα Βαρδαρού και του Γιάννη Ξύδα, για τη συλλογική μνήμη και την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (1941 – ’44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ενας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους.
Με αφετηρία τις μαρτυρίες.. ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας.
Από την περίοδο του λιμού του ’41-’42, τα συσσίτια των Λαϊκών Επιτροπών και της Εθνικής Αλληλεγγύης, τις μεγαλειώδεις πορείες ενάντια στην επιστράτευση και την κάθοδο των Βουλγάρων, τις μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στις συνοικίες, την ίδρυση του ΕΑΜ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, τις παράνομες προκηρύξεις και τα συνθήματα της ΕΠΟΝ στους τοίχους μέχρι την απελευθέρωση της Αθήνας οι πρωταγωνιστές συνθέτουν ένα μωσαϊκό εμπειριών, αγώνων και προσδοκιών για το πώς επέλεξαν να συγκρουστούν με την ηττοπάθεια και τη συνεργασία με τον ναζισμό-φασισμό.


Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξύδας
Έρευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξύδας
Αφήγηση: Ρήγας Αξελός
Δ/νση φωτογραφίας – Μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Ηχοληψία – Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας
Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek
Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος
Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης
Γραφιστική επιμέλεια: Κώστας Μηναϊδης
Υπεύθυνη επικοινωνίας – Απομαγνητοφωνήσεις: Σέβη Σαλαγιάννη
Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη
Εμφανίζονται και διηγούνται προσωπικές ιστορίες 14 μαχητές και οι μαχήτριες του ΕΛΑΣ (με αλφαβητική σειρά):
Βαλιμίτης Δημήτρης – Βοσκοπούλου Κουβά Μαρία – Ζαμάνος Στέλιος – Ζαχαρίας Μάνος – Κατιμερτζής Γιώργος – Μαραγκουδάκης Κώστας – Μπαλάνος Νίκος – Νικηφοράκης Ζάχος – Νικολάου Έλλη – Ντερμιτζόγλου Βαγγέλης – Παπαδημητρίου Γιώργος – Πετροπούλου Ζωή – Σφακιανάκης Νίκος – Σαββατιανού Ελένη.
«Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών»
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, στις 23:10 στην ΕΡΤ2
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2018.