ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Παίζοντας με τη φωτιά χωρίς προστασία

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Η υπόθεση, το σκάνδαλο, η σκευωρία (ο καθένας ας διαλέξει ό,τι τον βολεύει) Novartis θέλει-δεν θέλει η κυβέρνηση (μάλλον δεν θέλει) θα απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση το επόμενο διάστημα, είτε μείνει στην προκαταρκτική είτε επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.
Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από τη στιγμή..
που έσκασε το θέμα δεν τσιγκουνεύτηκαν τους χαρακτηρισμούς. Φώναζαν σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για σκευωρία την οποία εμπνεύστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, την οργάνωσε Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και την εκτέλεσαν κατ’ εντολήν τους επίορκοι δικαστικοί. Η υπεροπλία της Δεξιάς στον χώρο της ενημέρωσης τη βοήθησε να περάσει σ’ ένα κομμάτι της κοινής γνώμης την εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο σχέδιο της συμμορίας που βρισκόταν στο μέγαρο Μαξίμου.
Αυτή ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας που έστησαν τα κόμματα του συναινετικού δικομματισμού και τα φιλικά τους δίκτυα ενημέρωσης. Αποσιώπησαν εσκεμμένα:
- Τις εκθέσεις του διορισμένου από τη Νέα Δημοκρατία Λέανδρου Ρακιντζή (πρώην επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης) σύμφωνα με τις οποίες: «Τρεις είναι οι πυλώνες που διαβρώνουν το σύστημα της Υγείας στη χώρα: η σπατάλη, η παραοικονομία και η διαφθορά».
- Τις αναφορές του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Γιώργου Σούρλα, με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που περιέγραφαν την κατάσταση στον χώρο της Υγείας με μελανά χρώματα.
- Την ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή το 2011 η Ντόρα Μπακογιάννη -δεν ήταν τότε στη Νέα Δημοκρατία- όπου μιλούσε για τρωκτικά και πιράνχας που λυμαίνονται την Υγεία και ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό: «Ποιοι πλούτισαν παράνομα; Το κράτος προτίθεται να αξιώσει την επιστροφή του παράνομου πλουτισμού;». Προς τιμήν της η κ. Μπακογιάννη παραδέχτηκε στη Βουλή ότι υπάρχουν σκάνδαλα στην Υγεία, χρέωσε όμως την ευθύνη για τη μη εκκαθάρισή τους στον ΣΥΡΙΖΑ! Οι κυβερνήσεις του κόμματός της και του ΠΑΣΟΚ τα εξέθρεψαν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φταίει που δεν τα τσάκισε! Καχεκτικό το επιχείρημά της, αλλά η πρώην υπουργός έπρεπε με κάποιον τρόπο να καλύψει το κόμμα που διοικεί ο αδελφός της.
- Τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού: «Το 2000 το έλλειμμα στην Υγεία ήταν 2 δισ., το 2004 πήγε στα 4 δισ., το 2009 έφτασε στα 17 δισ. ευρώ. Και τότε πόνεσα». Και αναρωτήθηκε: «Πού πήγαν τα λεφτά;».
- Τις καταγγελίες της πρώην εισαγγελέως Ελένης Ράικου για μεγάλο σκάνδαλο Novartis, για πολιτικό χρήμα ύψους 28 εκατ. ευρώ που διακινήθηκε και για τις απειλές που δέχτηκε ώστε να συγκαλύψει την υπόθεση.
- Τις επισημάνσεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή, τον οποίο σήμερα έχουν πάρει υπό την προστασία τους, ότι πρόκειται για «υπαρκτό διεθνές οικονομικό και νομικό σκάνδαλο».
- Τα έγγραφα του FBI που αποκάλυπταν τις μίζες που δόθηκαν από τη Novartis σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Στη συνέχεια και αφού συνειδητοποίησαν ότι κινδυνεύουν να διασυρθούν, σχημάτισαν δεύτερη γραμμή άμυνας:
- Υπάρχει σκευωρία, υπάρχει και σκάνδαλο με διεθνείς διαστάσεις, στο οποίο όμως εμπλέκονταν όλοι οι άλλοι εκτός από τους πολιτικούς. Τη συγκεκριμένη άποψη υποστήριξαν βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά εν μέρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε δηλώσει στο OPEN ότι «είναι σκευωρία, όμως προς Θεού, δεν θέλω να πω ότι δεν είναι σκάνδαλο». Ωστόσο αρνήθηκε να βάλει το χέρι του στη φωτιά και για τους δέκα πολιτικούς που αναφέρονταν στην υπόθεση, προκαλώντας τη δυσφορία του Αδωνη Γεωργιάδη. Οι οπαδοί αυτής της εκδοχής επιχείρησαν να μας πείσουν ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι (υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς) απλώς… προήδρευαν την εποχή που έπεφταν οι μίζες, οι οποίες είχαν προορισμό τις τσέπες γιατρών, καθηγητών, φαρμακοποιών και μελών των επιτροπών που καθόριζαν τις τιμές, αλλά συναντούσαν τοίχο όταν προσφέρονταν σε πολιτικούς. Με λίγα λόγια, δεν ήταν διεφθαρμένοι, αλλά παντελώς ανίκανοι. Ως γνωστόν, η ανικανότητα και η ηλιθιότητα δεν είναι ποινικά αδικήματα.
Κι αυτή όμως η γραμμή άμυνας έμπαζε και αποφάσισαν να στήσουν την τρίτη γραμμή άμυνας:
- Σέρνουμε τον Παπαγγελόπουλο σε προκαταρκτική επιτροπή, αφήνουμε έξω τον Τσίπρα για να μην τον κάνουμε ήρωα, ελπίζοντας ότι οι συριζαίοι δεν θα στηρίξουν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος έτσι θα καταστεί ο αποδιοπομπαίος τράγος και ίσως κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες υποχρεωθεί, για να πέσει στα μαλακά, να δώσει τον Τσίπρα ως εγκέφαλο της συνωμοσίας. Εγιναν καταγέλαστοι ισχυριζόμενοι ότι ο Παπαγγελόπουλος έκανε τη βρόμικη δουλειά ερήμην του Τσίπρα και μέχρι τώρα έχουν διαψευστεί αφού και ο Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν τον Παπαγγελόπουλο, ενώ αυτός δεν δείχνει διατεθειμένος να υποκύψει σε εκβιασμούς. Επιπλέον, συζητώντας για τη σκευωρία, δεν γίνεται να μη συζητάμε και για το σκάνδαλο. Κι αυτό είναι κάτι που ενοχλεί την ηγεσία της Δεξιάς.
● Τέλος, στο έτσι κι αλλιώς σαθρό σχέδιό τους, δεν έχουν υπολογίσει μια άλλη περίπτωση: Αντί να «σπάσει» ο Παπαγγελόπουλος, να «σπάσει» ο Φρουζής. Και τότε, η μόνη διαθέσιμη γραμμή άμυνας θα είναι «τρεχάτε, ποδαράκια μου, να βρείτε ελικόπτερα».

 - το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (12.10.2019)