ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Oταν ο Πασαλάρης έγραφε στα "Νέα" άρθρα για τη Σελήνη

...και η «Απογευματινή» έστελνε τον Φρέντυ στο Κανάβεραλ

Πριν 50 χρόνια Αμερικανοί και Σοβιετικοί έκαναν αγώνα δρόμου για την «κατάκτηση» της Σελήνης. Και οι δύο ήθελαν να φθάσουν πρώτοι, να γράψουν ιστορία. Τα διαστημόπλοια «Απόλλων» και «Λούνα» αγωνίζονταν μίλι με μίλι στο άπειρο του σύμπαντος. Στην..
Ελλάδα οι εφημερίδες έδιναν τη δική τους μάχη για την κάλυψη του γεγονότος που αποτυπωνόταν στις τεράστιες, εκείνη την εποχή, κυκλοφορίες. Με την τηλεόραση να είναι στα σπάργανα, το ραδιόφωνο σοβαρό και αποστειρωμένο, η εφημερίδα ήταν η μόνη σοβαρή πηγή ενημέρωσης. Κι επειδή βρισκόμαστε στα 1969, στον δεύτερο χρόνο της χούντας οι εφημερίδες που κυκλοφορούσαν ήταν λιγοστές. «Ακρόπολις», «Ελεύθερος Κόσμος», «Νέα Πολιτεία», «ΤΟ ΒΗΜΑ» το πρωί, «Απογευματινή», «Βραδυνή», «ΤΑ ΝΕΑ», «Έθνος» και «Εστία» το απόγευμα.
Η μάχη για την καλύτερη κάλυψη ήταν σκληρή. Ο Χρήστος Πασαλάρης, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» έγραφε άρθρα για την Σελήνη και την προσπάθεια του ανθρώπου να την κατακτήσει. Κάτι ανάλογο έκανε για χρόνια σε λαϊκά περιοδικά. Ήταν από τους πρώτους που είχαν ασχοληθεί με τις διαστημικές πτήσεις. Στη «Βραδυνή» έκλεισαν συμφωνίες με πρακτορεία ειδήσεων για ρεπορτάζ και γραφήματα που ήταν άγνωστα, τότε, στο αναγνωστικό κοινό. Το «Έθνος» έδινε τη δική του μάχη κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η χούντα το κυνηγούσε και λίγους μήνες αργότερα έκλεισε μη αντέχοντας τα αυστηρά πρόστιμα (ατέλεια χάρτου και τις φυλακίσεις των στελεχών του).

- διαβάστε τη συνέχεια και δείτε φωτογραφίες στο pasatempo.wordpress ΕΔΩ