ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

«Παιδί μου μην κοιμάσαι»

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θυμάται τη θλιβερή επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, ακριβώς 45 χρόνια μετά, με ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που βασίζεται σε πρωτότυπες συγκλονιστικές μαρτυρίες αλλά και σε ηχητικά τεκμήρια από το αρχείο της ΕΡΤ και του ΡΙΚ. Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί στα πλαίσια της εκπομπής "Αφύλαχτη Διάβαση" το Σάββατο.. 20 Ιουλίου 2019, 12.00-13.00.
Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ κύριος αφηγητής είναι ο υποστράτηγος εν αποστρατεία Νίκος Κοϊμτζόγλου, τότε ανθυπολοχαγός Πεζικού, που ηγήθηκε μίας ομάδας ηρώων καταδρομέων που υπερασπίστηκαν την πόλη της Λευκωσίας και έδωσαν λυσσαλέες μάχες στον λόφο 190 (ύψωμα Κολοκάση). Ο ανθυπολοχαγός Νίκος Κοϊμτζόγλου, με την παραδειγματική και θαρραλέα ηγεσία του, και ο καταδρομέας Μανώλης Μπικάκης, με την ικανότητα και την γενναιότητά του, μαζί με τους άνδρες της Α' Μοίρας Καταδρομών, πέτυχαν έναν μοναδικό άθλο, βάζοντας φραγμό στην τουρκική προέλαση και αποτρέποντας την πλήρη κατάληψη της Λευκωσίας.
Το χρονικό των γεγονότων και των επιχειρήσεων αποδίδεται στο ντοκιμαντέρ μέσα από τα πολεμικά ανακοινωθέντα όπως μεταδόθηκαν από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Παράλληλα, οι ακροατές της "Αφύλαχτης Διάβασης" θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μοναδικά ηχητικά τεκμήρια από το χαμένο φιλμ-ντοκιμαντέρ που γύρισε η Μελίνα Μερκούρη το 1975 για λογαριασμό της ΕΡΤ, έναν χρόνο ακριβώς μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και της τουρκικής εισβολής. Το φιλμ βρέθηκε σχεδόν ολόκληρο μετά από δεκαετίες και ψηφιοποιήθηκε από την ΕΡΤ. Στα αποσπάσματα που θα μεταδοθούν η Μελίνα Μερκούρη μιλά με μάνες αγνοουμένων, με παιδιά της Κύπρου και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς αλλά και με τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
Έρευνα - τεκμηρίωση - παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8

Info
Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Παιδί μου μην κοιμάσαι - Η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο μέσα από πρωτότυπες μαρτυρίες και ηχητικά τεκμήρια»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook:www.facebook.com/protoprogramma
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:
http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi