ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ποινικός Κώδικας (όπως Πρέσπες): Ψεύδη και προπαγάνδα…

Τι κοινό μπορεί να έχουν η Συμφωνία των Πρεσπών και ο νέος Ποινικός Κώδικας; Εκ πρώτης όψεως τίποτα. Επί της ουσίας πολλά, με πρώτο και αδιαμφισβήτητο ότι και στα δύο αυτά θέματα συναντήθηκαν, στην προεκλογική περίοδο, θηριώδη ψέματα και προπαγάνδα, που έπληξαν την απελθούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ωφέλησαν τη ΝΔ.
Για την Συμφωνία των Πρεσπών..
αυτά έχουν υποχωρήσει, καθώς η νέα κυβέρνηση κάνει τον Κινέζο. Για το νέο Ποινικό Κώδικα, όμως, τα ψεύδη και η προπαγάνδα είναι στην ημερήσια διάταξη, αφού έτσι βολεύει την σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει και θηριώδη μιντιακή υποστήριξη.
Ας τα δούμε αναλυτικά:
1. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν για μεν τους ακραίους της αντιπολίτευσης «προδοτική», για δε τους «μετριοπαθείς», συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη, «επιζήμια». Βεβαίως, η αποκάλυψη των επιστολών Καραμανλή τίναξε στον αέρα όλη αυτήν την επιχειρηματολογία, αλλά η δουλειά είχε γίνει. Οι αφελείς του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αυτό το όπλο στα χέρια τους, αλλά το άφησαν για την παραμονή των εκλογών, όταν το αποτέλεσμα είχε κριθεί. Αφησαν, βλακωδώς, την αντιπολιτευτική προπαγάνδα να οργιάζει εναντίον τους επί ένα χρόνο.
Τι κάνει σήμερα η νέα κυβέρνηση; Τίποτα. Εφαρμόζει μια «προδοτική» και «επιζήμια» συμφωνία, ενώ κάλλιστα μπορεί να την ακυρώσει με απλή πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Μέγιστη υποκρισία. Το μόνο που κάνει σήμερα η κυβερνητική προπαγάνδα είναι να κρύβει τι λένε οι ξένοι ηγέτες στον κ. Μητσοτάκη κατά τις επικοινωνίες τους. Ιδού τι του είπε η Τερέζα Μέι και απέκρυψε η κυβέρνηση για τη Συμφωνία (το ζουμί στην τελευταία παράγραφο).
2. Ο Ποινικός Κώδικας άλλαξε μετά από σχεδόν εφτά δεκαετίες. Ηταν πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου της χώρας. Η διαβούλευση διήρκεσε σχεδόν οκτώ χρόνια (άρχισε το 2011 με κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου) και με υπουργούς από όλα τα κόμματα: κατά σειράν, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Εδέησε να ολοκληρωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και να ψηφιστεί ο νέος Κώδικας, που εναρμονίζει την ποινική δικαιοσύνη στην Ελλάδα με τα ισχύοντα στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Αλλά επειδή συνέπεσε με προεκλογική περίοδο, τα ψεύδη και η προπαγάνδα πήγαν σύννεφο. Βασικό στοιχείο αυτής της προπαγάνδας ο ψευδής ισχυρισμός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποφυλακίζει βαρυποινίτες και τρομοκράτες».
  • Λες και οι καθηγητές πανεπιστημίου, οι δικαστικοί και άλλοι επιστήμονες, που συνέταξαν στον Κώδικα, είχαν ως βασική τους επιδίωξη να αποφυλακίσουν βαρυποινίτες και τρομοκράτες. Μεγάλη ύβρις και απορώ γιατί το ανέχονται.
  • Λες και δεν γνωρίζουν όλοι ότι, όποτε κι αν ετίθετο σε εφαρμογή ο νέος Κώδικας, θα υπήρχαν καταδικασθέντες που θα είχαν ευνοϊκότερη μεταχείριση.
  • Λες και δεν γνωρίζουν ότι ο Φλώρος της Energa δεν αποφυλακίστηκε αυτομάτως λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα, αλλά με απόφαση δικαστών.
  • Λες και δεν γνωρίζουν ότι ο εισαγγελέας πρότεινε να μην αποφυλακιστεί.
Αν ο νέος Κώδικας επέβαλε την αποφυλάκιση, γιατί ο εισαγγελικός λειτουργός είχε άλλη γνώμη; Αγράμματος ήταν; Όχι, απλώς η διαφοροποίηση αυτή αποδεικνύει ότι η αποφυλάκιση ήταν στη διακριτική ευχέρεια των δικαστών. Όπως και πριν, με τον προηγούμενο Κώδικα, κάθε καταδικασμένος είχε δικαίωμα να ζητήσει αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Και το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έκρινε υπέρ ή κατά.
Οι σημερινές κραυγές εναντίον των νέων Κωδίκων ως, δήθεν, «έργο ΣΥΡΙΖΑ» που αποφυλακίζει «τρομοκράτες και βαρυποινίτες» είναι φρικτή (και φτηνή) προπαγάνδα. Το λένε και πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης (για παράδειγμα, ακούστε εδώ τον Χάρη Καστανίδη μετά το λεπτό 8.30’ και νυν πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων (εδώ ο Δ. Βερβεσός), οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την Συμφωνία των Πρεσπών η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, κατάφερε να παραπλανήσει μερίδα του εκλογικού σώματος.
Διότι, όπως έχει γράψει ο Μαρκ Τουέιν, «είναι ευκολότερο να εξαπατήσεις τους ανθρώπους παρά να τους πείσεις ότι έχουν εξαπατηθεί». Τώρα προσπαθεί να συνεχίσει αυτήν την τακτική σε άλλα θέματα, βασιζόμενη στην ασύστολη προπαγάνδα, η οποία έχει πέραση λόγω κυριαρχίας της στα μέσα ενημέρωσης.
Όμως, υπάρχει μια διαφορά. Η ΝΔ είναι πλέον κυβέρνηση και κάποια στιγμή αυτή η τακτική θα πάψει να αποδίδει. Όταν σιγά –σιγά οι παραπλανηθέντες ψηφοφόροι θα καταλάβουν αυτό που λέει ο Οργουελ: «Ολη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμη και όταν λέει αλήθεια». 

- το κείμενο του Γ. Καρελιά είναι από το news247