ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

«Mπουρλότο» και στις κύριες συντάξεις

Το σχέδιο της κυβέρνησης για επέκταση του «ασφαλιστικού Πινοτσέτ» όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις «μαρτύρησε» ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κυρανάκης.Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Ημέρα» και με συνομιλητές δύο πρώην υπουργούς..
Εργασίας, τους Γιώργο Κατρούγκαλο και Γιώργο Κουτρουμάνη, ο Κ. Κυρανάκης δήλωσε ότι το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό είναι η ιδιωτικοποίηση και της κύριας σύνταξης.
Διευκρίνισε ότι αυτό θα εφαρμοστεί για τους νέους εργαζομένους, οι οποίοι θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.
« Όταν θα ψηφιστεί ο νέος νόμος της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι θα μπουν σε ένα νέο ασφαλιστικό, άρα οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη συνεισφορά υπέρ του Δημοσίου η οποία θα αφορά μία ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη και μετά θα χτίζει ελεύθερα ο ίδιος τη σύνταξή του κεφαλαιοποιητικά» είπε ο Κώστας Κυρανάκης.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν αυτό ισχύει και για τη κύρια σύνταξη η απάντηση του βουλευτή της Ν.Δ. ήταν «για όλα. Θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε δημόσιο ταμείο ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για να χτίζει τη σύνταξή του όπως θέλει».
«Βγαίνει αυτό; Βγαίνει να πληρώνετε τις συντάξεις» ρώτησε η δημοσιογράφος με τον Κώστα Κυρανάκη να απαντά «Φυσικά και βγαίνει. Αν γίνει για όλους προφανώς δεν βγαίνει γιαυτό και θα γίνει για τα παιδιά που θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Επειδή οι γενιές προχωρούν σταδιακά θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, ώστε να ξέρει ο ασφαλισμένος πόσα χρήματα έχει χτίσει για τον εαυτό του».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία και υποστήριξε ότι «έχει εφαρμοστεί η οδηγία της Ε.Ε. η οποία προβλέπει πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχου,ς εξονυχιστικούς στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Πριν καν υπάρξει η υπόνοια εκτροχιασμού γίνεται ο έλεγχος και σταματάει. Δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει (σ.σ. μια ασφαλιστική).

 Αντιδράσεις από Κατρούγκαλο και Κουτρουμάνη

Τα λόγια του Κώστα Κυρανάκη προκάλεσαν την αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος δήλωσε «πρώτη φορά ακούω και ίσως είναι καλό να το ακούσει ο κόσμος ότι δεν είναι μόνο για την επικουρική, είναι και για την κύρια σύνταξη».
Ο πρώην υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το σύστημα αυτό είναι όντως το ασφαλιστικό Πινοτσέτ και εξήγησε πως ο κίνδυνος δεν είναι μόνο να καταρρεύσει μια ασφαλιστική, αλλά και η δημιουργία μίας τεράστιας μαύρης τρύπας στο ασφαλιστικό, η οποία θα φέρει μοιραία μείωση συντάξεων.
«Ειλικρινά δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους και πως θα την καλύψουν» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος για να προσθέσει πως επί της ουσίας αλλοιώνεται η κοινωνική ασφάλιση και ότι εάν πάθει κάποιος κάτι κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται τότε δεν θα μπορεί να αποζημιώνεται όπως συμβαίνει με την κοινωνική ασφάλιση.
Παράλληλα, έφερε παραδείγματα κατάρρευσης ασφαλιστικών στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα και απάντησε στις διάφορες αιτιάσεις του Κώστα Κυρανάκη πως «όταν το κράτος εγγυάται τις συντάξεις, οι συντάξεις μπορεί να μειώνονται, αλλά πάντα καταβάλλονται».
Τα όσα ανέφερε ο Κώστας Κυρανάκης προκάλεσαν την αντίδραση και του Γιώργου Κουτρουμάνη (υπουργού Εργασίας επί ΠΑΣΟΚ) ο οποίος ανέφερε «εύχομαι και ελπίζω να μην εφαρμοστεί αυτό που είπε ο κ. Κυρανάκης. Θεωρώ πως μάλλον κάνει λάθος σχετικά με την κύρια σύνταξη».  «Ή μπορεί να ξέρει κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε» συμπλήρωσε ο Γ. Κατρούγκαλος για να συμφωνήσει ο κ. Κουτρουμάνης.
«Αν εφαρμόσουμε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην κύρια σύνταξη θα συμβεί το εξής. Σε δέκα χρόνια θα έχουμε 1 εκατ. ή 800.000 νέους ασφαλισμένους, αλλά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν μειωθεί γιατί δεν θα πληρώνουν το σύστημα. Θα υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, μια τεράστια τρύπα που δεν θα μπορεί αν καλυφθεί» πρόσθεσε ο Γιώργος Κουτρουμάνης.


Λίγη ώρα αργότερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανήλθε στο ζήτημα μέσω Twitter γράφοντας «Σε συζήτηση που είχαμε μόλις στην ΕΡΤ ο κύριος Κυρανάκης είπε ότι η ΝΔ θα προωθήσει την ιδιωτικοποίηση κ τη μετατροπή του αναδιανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό όχι μόνο για την επικουρική αλλά και την κύρια σύνταξη. Υπάρχουν κ άλλα παρόμοια στην κρυφή ατζέντα της ΝΔ;»

- πηγή: efsyn.gr