ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ταΐζοντας τους φανατικούς κουτόχορτο

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Βρυχάται η Νέα Δημοκρατία. Ισχυρίζεται ότι ο κ. Φλώρος αποφυλακίστηκε λόγω της εφαρμογής των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα τον οποίο έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και τον ψήφισε μόνος του στη Βουλή. Και επισημαίνει ότι είχε προειδοποιήσει για αυτά που θα συμβούν. Αρα, μπορεί σήμερα να εμφανίζεται δικαιωμένη..
Δεν ξέρω αν οι συντάκτες της ανακοίνωσης έλκουν την προέλευσή τους από την κομμουνιστική Αριστερά. Ομως, έχουν κοντή μνήμη και σίγουρα απύθμενο θράσος. Νομίζουν ότι έχουν να κάνουν μόνο με τους φανατικούς της δεξιάς παράταξης. Τους ταΐζουν συνεχώς παραμύθια με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στον συμπαγή κόσμο της μίζερης μοναξιάς τους.
Οι επίμαχοι Κώδικες δεν συντάχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τρεις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν προσωπικότητες του νομικού κόσμου υπεράνω υποψίας για ροπή προς τον μπολσεβικισμό και τον αριστερισμό (σ’ αυτούς τους χώρους δεν ευδοκιμούν οι συγκεκριμένες ιδέες) και ασχολήθηκαν με το θέμα για πολύ καιρό – καμιά εικοσαριά χρόνια. Οι προτάσεις τους έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό, και στη δημόσια διαβούλευση που ακολούθησε ενσωματώθηκαν αρκετές από τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν. Η πρώτη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν θετική.
Οι αντιρρήσεις τής τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναφέρονταν στην ποινική μεταχείριση των εγκλημάτων του λευκού κολάρου. Δεν έχουν λόγο στη Δεξιά να διαφωνούν με τις διατάξεις του Κώδικα γιατί τέτοιου τύπου εγκλήματα δεν τα διαπράττουν φτωχοδιάβολοι, αλλά επιφανείς εκπρόσωποι της μεγαλοαστικής και της αστικής τάξης, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί με θρησκευτική ευλάβεια η Δεξιά διαχρονικά. Παλαιότερα, με ισχυρούς ηγέτες στην κορυφή της, είχε εξασφαλίσει μια σχετική αυτονομία, στις μέρες μας υπάρχει πλήρης ταύτιση.
Οποιος έχει αμφιβολίες ας ρίξει μια ματιά στο υπουργικό συμβούλιο και θα το διαπιστώσει. Γι’ αυτό άλλωστε, όταν κάποιοι μεγαλόσχημοι παραβιάσουν τους κανόνες και πιαστούν με τη γίδα στην πλάτη (αγοραίος όρος που δεν ταιριάζει στους σπουδαιοφανείς), σπεύδουν προς υπεράσπισή τους (με το αζημίωτο φυσικά) στρατιές δικηγόρων (βαριά ονόματα με προσβάσεις στους μηχανισμούς) και δημοσιολόγοι του σχοινιού και του παλουκιού που έχουν στενές σχέσεις με το κόμμα. Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο... Αυτό που ενδιέφερε τη Δεξιά ήταν να μην ευνοηθούν από τους νέους Κώδικες οι καταδικασμένοι για τρομοκρατική δράση. Αυτή είναι η έγνοια της.
Γιατί άραγε η Νέα Δημοκρατία δεν σχολίασε την αρνητική πρόταση του εισαγγελέα; Είναι άνευ σημασίας; Κι αυτός με βάση τους νέους Κώδικες σχημάτισε γνώμη, η οποία ήταν στον αντίποδα της απόφασης που πήρε το δικαστήριο. Ποια ερμηνεία είναι η σωστή; Ποια ερμηνεία είναι η ανιδιοτελής; Ανίερα ερωτήματα...
Γιατί άραγε δεν μπήκε στον κόπο η Νέα Δημοκρατία να σχολιάσει την απόφαση των δικαστών οι οποίοι αναγνώρισαν ελαφρυντικά στον κ. Φλώρο αν και είναι γνωστό, ακόμη και στους κλητήρες των δικαστηρίων, ακόμη και στους υπαλλήλους των σωφρονιστικών καταστημάτων, ότι διώκεται και για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε ενώ ήταν στη φυλακή;

- το κείμενο του Τάσου Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών