ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Πως παρουσίασαν το πραξικόπημα στην Κύπρο οι ελληνικές εφημερίδες

Το καλοκαίρι του 1974 είχαν απομείνει έξι αθηναϊκές εφημερίδες να κυκλοφορούν. Το «Σημερινά» το απογευματινό αδελφάκι του «Ελεύθερου Κόσμου» είχε κλείσει λόγω χαμηλής κυκλοφορίας, ενώ η «Βραδυνή» που ετοιμαζόταν να επανακυκλοφορήσει μετά το αναστολή έκδοσης από τη χούντα του Ιωαννίδη, είχε κάνει προσλήψεις και ετοίμαζε διαφημιστική..
καμπάνια, είχε ειδοποιηθεί ότι η απαγόρευση θα συνεχιζόταν για μερικούς ακόμα μήνες!
Το πρωί στα περίπτερα οι αναγνώστες μπορούσαν να επιλέξουν την «Ακρόπολη», «ΤΟ ΒΗΜΑ» και τον «Ελεύθερο Κόσμο» που δεν στήριζε πλέον τόσο θερμά τη νέα χούντα που είχε ανατρέψει τον Παπαδόπουλο, ενώ το απόγευμα υπήρχαν «ΤΑ ΝΕΑ», η «Απογευματινή» και η «Εστία».
Το πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακάριου δημιούργησε αμηχανία στους δημοσιογραφικούς κύκλους της Αθήνας. Είναι αξιοπερίεργο ότι οι περισσότερες εφημερίδες κάλυψαν ειδησεογραφικά το θέμα με την απουσία κάποιου σχολίου. Στις περιπτώσεις ανελεύθερων καθεστώτων η σιωπή είναι αποδοκιμασία. Ο αντίλογος κόβεται από το ψαλίδι της λογοκρισίας.
Από τις απογευματινές εφημερίδες μόνο η «Εστία» είχε σχολιασμό. Δεδηλωμένη αντι-μακαριακή επιδοκίμασε το πραξικόπημα τόσο στην ειδησεογραφία της επόμενης μέρας, όσο και στο σχόλιο της μεθεπόμενης. Οι ιδιοκτήτες της λόγω καταγωγής είχαν ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της Κύπρου.
- διαβάστε τη συνέχεια και δείτε πρωτοσέλιδα και βίντεο στο pasatempo