ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Για τον Νίκο, που έχει παντρευτεί τον Φιλίπ

του Γιάννη Αλμπάνη

Ίσως το πιο ανησυχητικό σε αυτήν την υπόθεση (όπως και στα ανάλογα περιστατικά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα) είναι ότι εν προκειμένω δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το διαδικτυακό περιθώριο. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το μίσος, ο ρατσισμός και η ομοφοβία δεν κρύβονται. Εκφράζονται απροκάλυπτα στο δημόσιο χώρο διεκδικώντας να..
επηρεάσουν κεντρικά τα πολιτικά πράγματα. Το μίσος είναι πλέον mainstream.
«Παντρεμένος με άνδρα ένας από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», διαβάζουμε στον διαδικτυακό τίτλο.
Πρόκειται για τον Νίκο Γραικό που είναι παντρεμένος στο Παρίσι με τον Φιλίπ Ρενιέ. Το ότι ο δύο άντρες είναι παντρεμενοι θεωρήθηκε αρκετά αξιοπερίεργο για να γίνει τίτλος. Το υπονοούμενο σαφές: Αποτελεί πολιτικό πρόβλημα ότι ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος και μάλιστα παντρεμένος με άντρα διεκδικεί την ψήφο των πολιτών.
Ο τίτλος έδωσε την αφορμή για έναν καταιγισμό ομοφοβικών και ρατσιστικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σχόλια μίσους, σχόλια φασιστικά που δεν έγιναν όμως μόνο από χρυσαυγίτες. Σχόλια κανίβαλων που θέλουν να κατασπαράξουν αυτόν που θεωρούν διαφορετικό ή αδύναμο -παρεμπιπτόντως, οι μάγκες του διαδικτύου είναι συνήθως δουλοπρεπείς απέναντι στους πραγματικά ισχυρούς.

Τι δεν θέλω να γράψω

Δεν θέλω να γράψω για την ποιότητα του χαρακτήρα του Νίκου Γραικού.
Δεν θέλω να γράψω για την προσφορά του στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στο Παρίσι.
Δεν θέλω να γράψω τίποτα απολύτως που να παραπέμπει σε αυτό καθαυτό το πρόσωπο του υποψηφίου.
Γιατί εν προκειμένω δεν κρίνεται ο συγκεκριμένος πολιτικός αλλά στοχοποιούνται γενικά οι ομοφυλόφιλοι.
Το μόνο λοιπόν που θέλω να γράψω είναι ότι εν έτει 2019 είναι ντροπή να γίνεται θέμα αν δύο άντρες έχουν παντρευτεί. Είναι ντροπή να κρίνονται αρνητικά άνθρωποι για τις ερωτικές επιλογές τους. Μα πάνω απ’ όλα, είναι ντροπή να θεωρείται «κακό» (άμεσα ή έμμεσα) το ότι δύο άνθρωποι αγαπιούνται και αποφασίζουν να μοιραστούν τη ζωή τους.

To mainstream μίσος

Ίσως το πιο ανησυχητικό σε αυτήν την υπόθεση (όπως και στα ανάλογα περιστατικά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα) είναι ότι εν προκειμένω δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το διαδικτυακό περιθώριο. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το μίσος, ο ρατσισμός και η ομοφοβία δεν κρύβονται. Εκφράζονται απροκάλυπτα στο δημόσιο χώρο διεκδικώντας να επηρεάσουν κεντρικά τα πολιτικά πράγματα. Το μίσος είναι πλέον mainstream.
Γι’ αυτό απαιτούνται καθαρές δημόσιες τοποθετήσεις από όλες και όλους, χωρίς «μα» και «αλλά».
Οι κανίβαλοι δεν απειλούν μόνο κάποιους, αλλά όλους μας. Σε ό,τι αφορά δε την υπεράσπιση του Νίκου Γραικού, αυτή αποτελεί κατεξοχήν καθήκον όσων δεν πρόκειται να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν καλούμαστε να υπερασπιστούμε την κομματική ένταξη, αλλά την αξιοπρέπεια και την ελευθερία όλων μας.
Γνώμη μου πάντα.

- το κείμενο του Γιάννη Αλμπάνη είναι από το newpost
- η φωτογραφία είναι από το fb του Νίκου Γραικού. Την ανέβασε ο ίδιος με τη λεζάντα: Η φωτογραφία του ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ