ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ευρώπη - Γερμανία: μια ολέθρια σχέση;

Τα τελευταία χρόνια όλοι δείχνουν να έχουν αποδεχτεί ότι ζούμε σε μια «γερμανική Ευρώπη». Πώς το βλέπει όμως αυτό η ίδια η Γερμανία και κυρίως πώς το αντιλαμβάνονται οι πολίτες της;
Σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης επιβεβαιώνεται ο φιλοευρωπαϊσμός της μεγάλης πλειοψηφίας των Γερμανών πολιτών, αλλά αυτή η προσέγγιση παραμένει συνήθως αφηρημένη. Εκεί εδράζονται και πολλά..
προβλήματα, τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας, όσο και στη στάση της απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη, που συχνά επηρεάζεται από ένα αίσθημα ανωτερότητας.
Ο Κώστας Αργυρός, ταξίδεψε στην Στουτγκάρδη και στο Βερολίνο. Βρέθηκε σε μια από τις συγκεντρώσεις της κίνησης πολιτών «Σφυγμός της Ευρώπης» (Pulse of Europe), η οποία συγκροτήθηκε λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και προσπάθησε να δει πόσο μπορεί να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη η «ευρωπαϊκή ιδέα», σε μια περίοδο που οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν βάλει σαν στόχο να... πάρουν τα κλειδιά της Ευρώπης στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Στην εκπομπή μιλάει επίσης ο συγγραφέας αστυνομικών best sellers Βόλφγκανγκ Σόρλαου, ο οποίος στο βιβλίο του «Το Μεγάλο Σχέδιο» ανατρέπει πολλούς από τους μύθους σε σχέση με το «πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», αποκαλύπτοντας σε ένα ευρύτερο κοινό ότι στην ουσία επρόκειτο για μια σωτηρία των μεγάλων γερμανικών και γαλλικών τραπεζών. Ταυτόχρονα, «ξύνει» παλιές πληγές των ελληνογερμανικών σχέσεων θυμίζοντας τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στη χώρα μας και παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ μιας διαδικασίας αποζημιώσεων προς τον ελληνικό λαό.
Ακόμα, στην εκπομπή θα παρακολουθήσουμε μια από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των γερμανικών «κίτρινων γιλέκων», που εναντιώνονται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για απαγόρευση της κίνησης των παλιότερων πετρελαιοκίνητων οχημάτων, μέτρο που θίγει περισσότερο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Πρωτοστάτης αυτών των κινητοποιήσεων ο Έλληνας εργάτης σε μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Γιάννης Σακκάρος, ο οποίος μιλάει επίσης στην εκπομπή.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, στις 17:00 - ΕΡΤ1
Παρουσίαση-σενάριο: Κώστας Αργυρός
Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς Διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξης Οικονομίδης