ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Τα θολά νερά είναι επικίνδυνα

Γράφει ο Τάσος Παππάς

«Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται όραμα και κατεύθυνση. Και, πάνω απ’ όλα, αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να ξαναπιάσει το νήμα του υγιούς πατριωτισμού. Ενός πατριωτισμού ο οποίος ενώνει. Ενός πατριωτισμού ο οποίος προτάσσει τις έννοιες της ευθύνης, της αλήθειας και, κυρίως, της σκληρής δουλειάς», είπε ο πρόεδρος..
της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λήμνο όπου βρέθηκε για την 25η Μαρτίου.
Υγιής πατριωτισμός λοιπόν που ενώνει. Γιατί άραγε αισθάνθηκε την ανάγκη ο αρχηγός της Δεξιάς να μιλήσει για υγιή πατριωτισμό; Υπάρχει και νοσηρός πατριωτισμός; Αν είναι νοσηρός δεν είναι πατριωτισμός, είναι επιθετικός εθνικισμός. Οπότε πλεονασμός.
Για να το πει όμως ο κ. Μητσοτάκης κάτι θα είχε στο μυαλό του. Μήπως έχει τρομάξει από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών; Μήπως έχει θορυβηθεί από τα συνθήματα «αλήτες, προδότες, πολιτικοί» και «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία» που φωνάζουν οι ακροδεξιοί στις συγκεντρώσεις;
Μακάρι να συνέβαινε αυτό, θα ήταν μια ευπρόσδεκτη αναγνώριση των λαθών που έχει διαπράξει, θα ήταν μια ουσιαστική αυτοκριτική για τα όσα επέτρεψε ο ίδιος να γίνουν τους τελευταίους μήνες. Πάντως «υγιής πατριωτισμός που ενώνει» δεν είναι το κλίμα φανατισμού και μισαλλοδοξίας που καλλιεργούν συστηματικά ο ίδιος και το κόμμα του. Αυτός έχει μιλήσει για εθνικά επιζήμια συμφωνία - την οποία πάντως δεν πρόκειται να ακυρώσει γιατί δεν μπορεί.
Αυτός έχει δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τολμήσουν να επισκεφτούν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας γιατί οι κάτοικοι θα τους πάρουν στο κυνήγι. Αυτός δεν αποδοκίμασε ως όφειλε τις επιθέσεις φασιστών κατά υπουργών και βουλευτών της συμπολίτευσης.
Αυτός άφησε κορυφαίους παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας να κατηγορούν την κυβέρνηση για προδοσία, μειοδοσία, ενδοτισμό, να υποστηρίζουν με πάθος ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» και την ίδια στιγμή να καταγγέλλουν τους γείτονες για αλυτρωτισμό. «Υγιής πατριωτισμός που ενώνει» σίγουρα δεν είναι το κλείσιμο του ματιού στην πατριδοκαπηλία. «Υγιής πατριωτισμός που ενώνει» δεν είναι να χαϊδεύεις αυτιά για να ναρκώσεις συνειδήσεις και να κερδίσεις ψήφους.
Οι συνέπειες αυτών των επιλογών θα είναι οδυνηρές για το πολιτικό σύστημα συνολικά γιατί η άκρα Δεξιά, νομιμοποιημένη πολιτικά από το μεγάλο κόμμα της συντηρητικής παράταξης, θα ξεσαλώσει.
Αν έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. την αυταπάτη ότι θα καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση στην περίπτωση που κληθεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας, θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων γιατί στο κόμμα του (με δική του ευθύνη) υπάρχουν εκτεταμένες εστίες Ακροδεξιάς, εκπρόσωποι της οποίας (πάλι με δική του ευθύνη) βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις και δίνουν τον τόνο στη δημόσια συζήτηση, βρίζοντας ό,τι τους ενοχλεί, απειλώντας όποιον έχει διαφορετική γνώμη, τάζοντας Ειδικά Δικαστήρια στους αντιπάλους τους.

- το κείμενο του Τάσου Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (28.3.2019)