ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Ταξίδι με Πλοηγό τη Φωτογραφία

Mια έκθεση αλλιώτικη από τις άλλες στη Νέα Σμύρνη

Μια έκθεση φωτογραφίας που ξεπερνάει τα δεδομένα μιας κοινής εικαστικής εκδήλωσης με δημιουργούς παιδιά και νέους με αναπτυξιακά προβλήματα, που ξεδιπλώνουν ένα εκπληκτικό ταλέντο με έργα- αριστουργήματα, παρουσιάζει την Παρασκευή και το Σάββατο (29 και 30 Μαρτίου) η Ομάδα Φωτογραφίας του Εξειδικευμένου Πολυχώρου
Ανάπτυξης Δεξιοτήτων «Πλοήγηση», στη Νέα Σμύρνη.
Η έκθεση με τίτλο «Ταξίδι με Πλοηγό τη Φωτογραφία» είναι πράγματι ένα μοναδικό ταξίδι σε έναν κόσμο τέχνης και φαντασίας, που αποτελεί μια πραγματική έκπληξη, όσον αφορά στο τι μπορούν να καταφέρουν αυτά τα παιδιά με την κατάλληλη στήριξη και καθοδήγηση.
«Με τη φωτογραφική μηχανή σε ρόλο μεγεθυντικού φακού διεισδύουν, εξερευνούν και αποκαλύπτουν καλά κρυμμένες όψεις του αστικού και φυσικού τοπίου. Άλλοτε πάλι απεικονίζουν και εξυψώνουν "ασήμαντες" σκηνές και μη φωτογενή αντικείμενα της καθημερινότητας, που συνήθως περνούν απαρατήρητα, ενώ, τέλος, σκηνοθετούν συνειδητά και μεταποιούν την ορατή πραγματικότητα με διάθεση παιχνιδιάρικη και ευρηματική, προκειμένου να αφηγηθούν ιστορίες και παραμύθια που δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια», αναφέρουν οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας.
Τον ενθουσιασμό του για τα έργα των μαθητών του δεν κρύβει ο δάσκαλος και «οδηγός» τους, Μπάμπης Κουγεμήτρος, ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγα χρόνια την πρόκληση να δείξει έναν δρόμο έκφρασης στα παιδιά με αναπτυξιακά προβλήματα και τα είδε να ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
«Τα μέλη της ομάδας φωτογραφίας της Πλοήγησης με τις εικόνες τους δεν κάνουν άλλο από το να συστήνουν σε εμάς τους εαυτούς τους», λέει Μπάμπης Κουγεμήτρος και συμπληρώνει: «Η φωτογραφική εικόνα και διαδικασία, ως πράξη έκφρασης και δημιουργίας, συνιστά μια δυνατότητα για σχέση και μια δεύτερη ευκαιρία, τόσο για τους φωτογράφους όσο και για εμάς τους θεατές.

 Υπάρχουν φωτογραφίες χώρων και αντικειμένων, αλλά κυρίως σκηνοθετημένες εικόνες, τις οποίες έχουν δημιουργήσει οι μαθητές του τμήματος, που όταν τις είδα πρώτη φορά μου προξένησαν κατάπληξη, κυρίως για την φαντασία των παιδιών, αλλά και για την τεχνική τους».
Η έκθεση είναι η δεύτερη της ομάδας φωτογραφίας, που μαζί με άλλες ομάδες καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικών δεξιοτήτων λειτουργούν στον πολυχώρο «Πλοήγηση». Την εκδήλωση πλαισιώνει μουσικά ο πιανίστας Χρήστος Σερμιέ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00, στον Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού «ΓΑΛΑΞΙΑΣ», κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο, 30 Μαρτίου. Οι ώρες λειτουργίας είναι 10:00-21:00.

Τι είναι η «Πλοήγηση»

Η «Πλοήγηση» είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρία -ιδρύθηκε το 2014- που απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και νεαρούς ενήλικες με αναπτυξιακές διαταραχές -ελαφριά νοητική στέρηση, αυτισμό κ.ά.-, μαθησιακές, συναισθηματικές και ψυχικές δυσκολίες, καθώς και τις οικογένειές τους. Εστιάζει στο λειτουργικό κομμάτι του ατόμου, αναδεικνύοντας κλίσεις και ταλέντα, μετριάζοντας έτσι το πάσχον. Στόχος είναι η κοινωνική ένταξη και η επαγγελματική αποκατάσταση των συμμετεχόντων.
Καινοτομία του χώρου είναι οι «Μικτές Ομάδες» καλλιτεχνικές ή κοινωνικών δεξιοτήτων, όπου συμμετέχουν άτομα με δυσκολίες και έφηβοι και νέοι από την κοινότητα, ξεκινώντας την κοινωνική ένταξη ήδη από το χώρο της «Πλοήγησης».
Το προσωπικό αποτελείται από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων, ενώ οι δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν από μουσικό και θεατρικό εργαστήρι, μέχρι εξόδους με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά και ατομικά προγράμματα, που περιλαμβάνουν από κολύμβηση μέχρι κωπηλασία και ιππασία.
- πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ