ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Τεράστιο πλήγμα για το ελεύθερο διαδίκτυο

Υπερψηφίστηκε σήμερα 26 Μαρτίου από το Ευρωκοινοβούλιο η κοινοτική Οδηγία για την Προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο. Από τους 658 ευρωβουλευτές, που ήταν παρόντες στην ολομέλεια στο Στρασβούργο, 348 είπαν ναι στη μεταρρύθμιση, 274 αντιτάχθηκαν σ' αυτή και 36 απείχαν.
«Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί..
φόβοι για το τι μπορούν να κάνουν ή να μην κάνουν οι χρήστες - τώρα έχουμε σαφείς εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης (...) και τη δημιουργικότητα στο Ίντερνετ», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άντρους Άνσιπ μετά την ψήφιση.
Τα κράτη μέλη, που θα πρέπει να δώσουν την οριστική έγκρισή τους στη μεταρρύθμιση, θα έχουν δύο χρόνια για να ενσωματώσουν το κείμενο στο εθνικό δίκαιό τους μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς το κείμενο δεν θα τεθεί σε ισχύ παρά το 2021.
Με το άρθρο 13 της συγκεκριμένης οδηγίας, τα εμπορικά sites και εφαρμογές, όπου χρήστες αναρτούν περιεχόμενο θα έχει και τη νομική ευθύνη για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει πως οι ιστότοποι πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να έχουν αγοράσει εκ των προτέρων τις απαραίτητες άδειες για οτιδήποτε μπορεί να αναρτήσουν οι χρήστες τους, πρακτικά δηλαδή το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας που διέπεται από περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί τόσο τεχνικά, όσο και οικονομικά, ειδικά για μικρές πλατφόρμες και υπηρεσίες, οδηγώντας σε εξάλειψη του πλουραλισμού και ολιγοπώληση των διαδικτύου από τους ισχυρούς παίκτες του κλάδου.
Η Ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα είχε κρούσει από την αρχή τον κώδωνα του κινδύνου. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο The Press Project, είχε δηλώσει σχετικά:
«Πρόκειται για ένα άρθρο του οποίου ο σκοπός, αν και φαίνεται να είναι η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων θα δημιουργεί μια μηχανή λογοκρισίας που θα περιορίζει όλες τις δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο. Εγώ λέω ότι θα είναι μια ανεξέλεγκτη μηχανή και θα έχει και ανεξέλεγκτα φίλτρα. Εγώ ψήφισα δύο φορές κατά την έναρξη του τριλόγου, δηλαδή της συζήτησης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μία τον Ιούνιο του 2018 και μια τον Σεπτέμβριο του 2018 αρνητικά.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 ωστόσο εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το νέο συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο ενέκρινε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενέκρινε με τη σειρά της στις 26 Φεβρουαρίου του 2019».
H Σοφία Σακοράφα επεσήμανε:
«Όλο το προηγούμενο διάστημα δεχθήκαμε άπειρες επιστολές από επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι μας εφιστούσαν την προσοχή στο άρθρο 13 και στο ότι με επίφαση τη δημοκρατία θα σταματήσει να προστατεύεται η ίδια η δημοκρατία. Θα είναι σαν τον Θάνατο του Εμποράκου, κανείς δεν θα μπορεί να αναρτήσει το οτιδήποτε στο διαδίκτυο αν δεν έχει εξασφαλίσει με πληρωμή τα πνευματικά δικαιώματα.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα το Youtube το οποίο είναι το πιο φιλικό παράδειγμα προς εμάς. Η οδηγία αφορά οποιαδήποτε σελίδα στην οποία οι χρήστες ανεβάζουν βίντεο φωτογραφίες, μουσική κλπ, όπως είναι και το Facebook και το Instagram κ.α. Όταν ο χρήστης ανεβάσει κάτι που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, θα έχει και ο χρήστης και το Youtube τη νομική ευθύνη. Αυτό σημαίνει πως για κάθε ένα βίντεο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, το στούντιο ή η δισκογραφική που το παρήγαγε θεωρητικά θα μπορούσε να μηνύσει το Youtube.
Το Youtube από την πλευρά του θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι λαμβάνει επαρκή μέτρα για να εμποδίσει το ανέβασμα του υλικού με πνευματικά δικαιώματα. Κι όπως ξέρετε, δεν υπάρχει καμία τέτοια τεχνολογία που να μπορεί να κάνει τον έλεγχο των βίντεο με 100% επιτυχία. Με αυτές τις συνθήκες λοιπόν, το Youtube έχει ρεαλιστικά μόνο μία επιλογή: Να σταματήσει τους απλούς χρήστες, τους απλούς δημιουργούς από το να ανεβάζουν βίντεο. Ουσιαστικά δηλαδή, μόνο τα μεγάλα στούντιο, τις δισκογραφικές και πιθανόν και οι μεγάλοι δημιουργοί θα έχουν δικαιώματα να ανεβάζουν ανεμπόδιστα βίντεο. Το να κρατήσει το Youtube ακόμα και μικρούς δημιουργούς θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο, γιατί αν κάποιος περιλαμβάνει βίντεο ή φωτογραφίες ή μουσική από τρίτους, το Youtube θα είναι ανοιχτό σε μηνύσεις. Επομένως καταλαβαίνετε τι λογοκρισία έχουμε να υποστούμε».
-διαβάστε και την άλλη άποψη:
O ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος και ο γραμματέας της ΜΚΟ Homo Digitalis μιλούν στο ethnos.gr ΕΔΩ

- Επίσης:
«Ευρωμεταρρύθμιση» για τα πνευματικά δικαιώματα – Κακή πολιτική, κακή νομοθέτηση