ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Δημήτρης Πλουμπίδης: Η ακροδεξιά με τον νεοφιλελευθερισμό απειλούν τις κοινωνικές κατακτήσεις

«Η αριστερά είναι υποχρεωμένη να κάνει συμμαχίες διαφορετικά ο συνδυασμός ακροδεξιάς και νεοφιλελεύθερης χρηματιστηριακής πολιτικής είναι πολύ πιο ισχυρός». Αυτό υπογράμμισε ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, Δημήτρης Πλουμπίδης. Ο καθηγητής μιλώντας στους δημοσιογράφους Φωτεινή Λαμπρίδη και Γιάννη Παναγόπουλο στην εκπομπή..
της ΕΡΤ1 «Αλλη Διάσταση» και αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερη συγκυρία που ζούμε» προσθέτοντας ότι «οι ακροδεξιές δυνάμεις σε συνεργασία με την νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση απειλούν πολλές από τις κοινωνικές μας κατακτήσεις».
Μεταξύ άλλων επεσήμανε:
*** "Η ψυχική υγεία στη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων συνδέεται πάντα με ζητήματα κοινωνικής ένταξης, κοινωνικού εισοδήματος, περιθωριοποίησης. Δηλαδή, όποιος ασχολείται με την ψυχική υγεία μέσα στην κοινότητα -όχι στα ιδρύματα- έχει να αντιμετωπίσει και αυτά. Είναι μεικτά τα προβλήματα, κι αυτό είναι μια καλή προπόνηση για τα κοινωνικά ζητήματα γενικότερα. Ξέρουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει περιορισμένες πολιτικές αρμοδιότητες, αλλά έχει πολύ μεγάλες αρμοδιότητες να φτιάχνει και τρόπους αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κι εκεί, νομίζω, θα μπορούσα να συμβάλω".
*** "Η ψυχολογία στα συλλογικά φαινόμενα δεν βοηθάει πάρα πολύ. Βοηθάει στα ατομικά, όχι στα συλλογικά. Εγώ θα έλεγα ότι είναι μια αίσθηση περιθωριοποίησης κάποιων τμημάτων του πληθυσμού που τα οδηγεί προς την ακροδεξιά πλευρά και σε αυτό που γνωρίζουνε: το κράτος έθνος, όταν νομίζουν ότι ευρύτερες καταστάσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν λειτουργούν υπέρ τους. Αυτό ίσως βοηθάει το οικείο, που ήταν το εθνικό και το ακροδεξιό".
*** "Σε ό,τι αφορά τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, βλέπουμε μια κοινή αντιμετώπιση με τον άλλο της Νορβηγίας: Διαλέξανε να τους θεωρήσουν ως ψυχικά ασθενείς γιατί αλλιώς, κάποιος με σώας τα φρένας κάνει τέτοια εγκλήματα είναι κάτι όχι εύκολα διαχειρίσιμο απ'την κοινωνία. Γι'αυτό και οι δύο, βλέπετε, επιλέξανε αυτή τη γραμμή. Μάλιστα, στη Νέα Ζηλανδία αποφάσισε η πρωθυπουργός να μην αναφέρεται το όνομά του. Δηλαδή, σβήνουμε το όνομά σου".