ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Τελειώνει η ελευθερία στο ίντερνετ

Θυμάσαι την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και το προηγούμενο – αρκετά μεγάλο διάστημα; Θυμάσαι το μισθό που έπαιρνες, τα κέφια που είχες, τις διακοπές που έκανες, τα δώρα που έπαιρνες κι έδινες;
Θυμάσαι; (θέλω ψυχραιμία. Μ’ άλλα λόγια να τα θυμηθείς χωρίς να δακρύσεις, αυτό προσπαθούμε όλοι, μη νομίζεις!)
Μπράβο και τώρα που τα..
θυμήθηκες, θυμάσαι τα απανωτά σοκ που έπαθες με την πρώτη απόλυση, την απληρωσιά, τα τηλέφωνα από τις εισπρακτικές κλπ, κλπ που δεν χρειάζεται να απαριθμήσω και μαυρίσουμε τις καρδιές μας…
Ωραία! Αυτό έρχεται και στο μαγικό κόσμο που όλοι έχουμε καταφύγει και περνάμε ώρες και λέγεται ίντερνετ!
Με τον νέο νόμο που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές (καλά μερικοί δικοί μας έκαναν κοπάνα και δεν μπορώ να τους το συγχρήσω) το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε αλλάζει με μανδύα την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
Και φυσικά κανείς δεν λέει να μην προστατεύονται τα πνευματικά δικαιωμάτα των δημιουργών, όμως εδώ, στο όνομα τους συντελείται ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος της ελευθερίας της διακίνησης των ιδεών, των απόψεων, των πνευματικών αγαθών.
Ένα παραδειγμα: Διαβάζεις τα memes; Αυτούς τους απίστευτους χαβαλεδιάρικους διαλόγους πάνω σε φωτογραφίες;
(Διαβάζω και τις περισσότερες φορές υποκλίνομαι σ’ αυτούς που τα σκέφτονται).
Ε, με τον νέο νόμο δεν θα μπορείς να τα κάνεις share. Γιατί το Facebook, το Instagram και λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να βάλουν ειδικά φίλτρα. Αυτά τα φίλτρα (που κάποιος τα έφτιαξε και πουλάει φυσικά πανάκριβα) θα βλέπουν κάθε ανάρτηση πριν αναρτηθεί κι εφόσον δεν έχεις πληρώσει πνευματικά δικαιώματα … πάπαλα. Θα το τρώει η μαύρη μαρμάγκα το share που ήθελες να κάνεις με την παρέα σου για να ξαλεγράρετε! Να στείλεις τραγούδι για να κάνεις τη «σύγχρονη καντάδα», να το ανεβάσεις στο προφίλ σου… Νο darlings! ΝΟ Copyright money – No honey! Κοινώς: Πλέρωσε και βλέπουμε!
Νομίζω ότι, ειδικά για το Facebook, έχω πει αρκετές φορές (να το πιστέψω κι εγώ ο ίδιος, μη νομίζεις ότι σου κάνω μάθημα) ότι μέσα στο απέραντο διαδίκτυο έχουμε όση ελευθερία μας προσφέρει το σύστημα.
Τώρα το «σύστημα» που πολλές φορές έχει ενοχληθεί από αναρτήσεις δείχνει τα δόντια του που κλείνουν. Κάποιοι θα είναι μέσα στο στόμα κάποιοι απέξω. Το βέβαιο είναι ότι η ελευθερία της όποιας έκφρασης περιορίζεται.
Ναι είναι πολύ ισχυρό το άλλοθι των πνευματικών δικαιωμάτων. Αλλά έτσι όπως τα ψήφισαν τα παλικάρια κι οι παλικαροπούλες στις Βρυξέλλες τα πράγματα οδηγούνται σε μια ανελευθερία.
Κατάλαβες τον παραλληλισμό της εισαγωγής; Επίπλαστη χαρά και μετά τραγωδία. Και στο θέμα μας: Επίπλαστη ελευθερία και μετά … Μένει να δούμε!

Γιάννης Καφάτος / viewtag