ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Σάλος για το GNTM: Το ριάλιτι του STAR όργωσε με οχήματα την προστατευόμενη παραλία στην Ελαφόνησο!

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η «βεβήλωση» της παραλίας του Σίμου στην Ελαφόνησο από το ριάλιτι του STAR, Greece Next Top Model (GNTM). Το χθεσινό επεισόδιο γυρίστηκε στην Ελαφόνησο περιοχή ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας NATURA 2000 και έκπληκτοι οι τηλεθεατές είδαν.. τους παρουσιαστές και τους συμμετέχοντες στο ριάλιτι να οργώνουν στην κυριολεξία την παραλία με τις αμμοθίνες με τζιπ 4Χ4 και μοτοσυκλέτες.
Παραθέτουμε την ανάρτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάλιου της «Καθημερινής» που είναι και ο πιο κατάλληλος να αναφερθεί στο θέμα καθώς καλύπτει το ρεπορτάζ Περιβάλλοντος. Γράφει συγκεκριμένα ο δημοσιογράφος στο fb:

"Πάει το gntm στην Ελαφόνησο, που είναι "το Νατουρα" (ούτε να το πει δεν μπορούσε ο Καραβας) και μετά φουλ πλάνα με μηχανές να σπινιαρουν μέσα σε κάτι που δείχνει σαν παράκτιος υγρότοπος, μετά με τα αυτοκίνητα πανω στην άμμο κλπ.
Όλα αυτά βέβαια απαγορεύονται από το νόμο (η κίνηση τροχοφόρων στον αιγιαλό και σε αμμοθινες), κατά τα άλλα "το Νατουρα" μας μάρανε. Και υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό.
Ο Καραβας ομως ευχαρίστησε τον φορέα διαχείρισης στον οποίο υπάγεται η περιοχή (Πάρνωνα, Μούστου κλπ) και το δήμο. Και αυτοί έπρεπε να ξέρουν και να τους πουν τι επιτρέπεται και τι όχι, εφόσον κατά τα φαινόμενα τους αδειοδότησαν. Ας μην ζητάμε από την Καγιά, τη Ζενεβιέβ, τον Καραβά και τα μοντέλα να ξέρουν...
Update: Κάθισα από επαγγελματική διαστροφή και έψαξα τη Διαύγεια του φορέα διαχείρισης αλλά και του Τμήματος Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ και άδεια δεν βρήκα. Μπορεί βέβαια οι άδειες για γυρίσματα να μη δημοσιεύονται (αντίθετα με την έγκριση 20€ για προμηθεια χαρτιού υγείας δενξερωγω). Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της Ελαφονήσου έχει εγκριθεί πάντως από το 2018 και είμαι σίγουρος ότι προβλέπει μέτρα για την προστασία αμμοθινων και παράκτιων οικοσυστημάτων."
**
Επίσης άμεση ήταν και η αντίδραση της Ελληνικής Greenpeace, η οποία σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: «Είναι ξεκάθαρο: κανένα τζιπ ή μηχανοκίνητο δεν πρέπει να κινείται πάνω στον αιγιαλό, ακόμα περισσότερο μέσα σε αμμοθίνες και εντός περιοχής Natura 2000! Κι όμως, χθες το #GNTMGR κατάφερε να περάσει ακριβώς το αντίθετο μήνυμα, καλλιεργώντας την κουλτούρα που αντιμετωπίζει τη φύση με απερισκεψία, σαν κάτι δεδομένο, και όχι με τον σεβασμό που οφείλουμε όλοι μας να της δείχνουμε».