ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Άρχισαν τα όργανα με τους καναλάρχες...

Ο Ροδόλφος Μορώνης ήταν ο Αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, ένας άνθρωπος που γνώριζε εις βάθος τα ραδιοτηλεοπτικά. Του είχα ζητήσει να μας το διευκρινίσει, τότε που είχαν δοθεί οι πρώτες άδειες. Και ήταν εντελώς σαφής με το νόμο, όπως μου το είπε κατά λέξη: «οι θεματικές άδειες μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ενημερωτικές».
Τα θεματικά κανάλια μπορεί να είναι αθλητικά, παιδικά, μουσικά κτλ,.. μπορούν να είναι ό,τι θέλουν, εκτός από ενημερωτικά. Ενημέρωση θα έχουν αποκλειστικά τα Γενικού Περιεχομένου, δηλαδή τα έξι αδειοδοτημένα Mega, ANT1, Star, Alpha, Open και ΣΚΑΪ. Αυτά που πήραν άδεια έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 35.000.000 ευρώ έκαστη.
Ηταν μάλιστα και κατοχυρωμένα τα συγκεκριμένα κανάλια για την επόμενη δεκαετία, όσο δηλαδή διαρκούν οι άδειες: «Μετά τη χορήγηση όλων των προκηρυχθεισών αδειών, δεν επιτρέπεται η προκήρυξη επιπλέον αδειών της ίδιας παραπάνω κατηγορίας για όλη τη χρονική ισχύ των χορηγηθεισών αδειών».
Τώρα λοιπόν, στο νόμο Πέτσα (νόμο Μητσοτάκη δηλαδή για να μην κοροϊδευόμαστε) με την τροποποίηση του άρθρου 2, παρ. 4, Ν. 3449/2015 η θεματική άδεια μπορεί να περιλαμβάνει και ενημερωτικό πρόγραμμα.
Ηδη άρχισαν τα όργανα. Το in.gr σε ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο «Τηλεοπτικές άδειες… δύο ταχυτήτων» που απηχεί, προφανώς, τις απόψεις της ιδιοκτησίας του, του Βαγγέλη Μαρινάκη, αναρωτιέται εύλογα: «Άραγε, θα υπάρξει επιστροφή στους έξι (6) αδειοδοτημένους παρόχους των πολύ σημαντικών ποσών που έχουν ήδη καταβάλει στο Δημόσιο και μείωση των προβλεπόμενων μελλοντικών καταβολών τους, ώστε να αντισταθμιστεί η σοβαρότατη νόθευση του ανταγωνισμού που προκαλεί η προτεινόμενη ρύθμιση;».
Και έχει απόλυτο δίκιο, 100%.
Στο συγκεκριμένο άρθρο του in.gr η τελευταία παράγραφος είναι casus belli προς την κυβέρνηση, υπονοώντας πολλά και για τη σχέση του κ. Μητσοτάκη με τον ΑΝΤ1 του Θοδωρή Κυριακού: «Οι αρχές της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας που διέπουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων, εν προκειμένω τις μέχρι σήμερα διαγωνιστικές διαδικασίες για τις τηλεοπτικές άδειες, δοκιμάζονται επικίνδυνα με την ιδιάζουσα ευαισθησία που εκδηλώνουν κάποιοι στις ΑΝΤΕΝΝΕΣ πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων θεσπίζοντας εκ των υστέρων τηλεοπτικές άδειες ευκαιρίας».