ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Από τον Μάρτιο και… βλέπουμε για κυρώσεις στην Τουρκία

Νέα περίοδος χάριτος στην Άγκυρα

Μετά από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων οι ηγέτες των «27» κατέληξαν σε συμφωνία για το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με βάση το τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων που προτάθηκε.
Σε αυτό υιοθετείται μεν.. πιο σκληρή γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα, όμως οι αποφάσεις περί κυρώσεων, εφόσον αυτές αποφασιστούν, μεταφέρονται για τον Μάρτιο, μετά από τέσσερις μήνες, δίνοντας νέα περίοδο χάριτος στην Τουρκία για να συμμορφωθεί. Είναι σαφές ότι και σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πέρασε η προσέγγιση της πιο ήπιας γραμμής απέναντι στην Άγκυρα, μια προσέγγιση που προέκρινε όχι μόνο η Γερμανία, αλλά και κράτη όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία κ.α..
Στο τελικό κείμενο των «27» η ΕΕ… διαπιστώνει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ καταγράφει την αποχώρηση του Oruc Reis και δηλώνει ότι «επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και στην ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021».
Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έκαναν σχεδόν κανένα βήμα προς την επιβολή κυρώσεων, παραπέμποντας τις όποιες εξελίξεις στην άνοιξη, με το βλέμμα και στις ΗΠΑ, καθώς μέχρι τότε θα έχει διαφανεί η στάση που θα κρατήσει ο Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό άλλωστε διαφαίνεται στην τελευταία παράγραφο όπου γίνεται σαφείς αναφορά στις ΗΠΑ.
Ελαφρώς πιο σκληρή γλώσσα υιοθετεί για τα ζητήματα της Κύπρου καταδικάζοντας «τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Παράλληλα ασκεί κριτική στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. «καλεί την Τουρκία για υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των μεταναστευτικών δικτύων μεταναστών».
Ζητεί ακόμη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο δεν υπάρχει παντελώς καμία αναφορά στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, ένα από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που έχει χρησιμοποιήσει εδώ και εβδομάδες ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, σχολίαζαν αργά τη νύχτα ότι πρόκειται για σαφή και ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, ενώ οι αλλαγές που έγιναν στο κείμενο συμπερασμάτων χαρακτηρίζονται ως «διακριτές» και δείχνουν ότι «η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά».

- πηγή: efsyn.gr