ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Οι υποχωρήσεις Πέτσα, οι συνελεύσεις και η απεργιακή ετοιμότητα

Συσπείρωση: Η ενότητα του κλάδου εγγύηση για την επιτυχία του αγώνα μας

Η Συσπείρωση χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης και των καναλαρχών που επιχειρούν να συνθλίψουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε.. με όλες τις δυνάμεις μας τον κοινό αγώνα των εργαζομένων κόντρα στην συγκυβέρνηση ΝΔ και καναλαρχών που επιχείρησαν να μειώσουν τις θεσμοθετημένες 400 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και να κάνουν λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις, που θα οδηγούσε σε απολύσεις, δραματική μείωση των αποδοχών, ενώ θα πλήξει βάναυσα και τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ. Η συγκυβέρνηση ΝΔ -καναλαρχών πήρε ένα πρώτο μάθημα με την 48ωρη απεργία και την καθολική επιτυχία της, για πρώτη φορά, παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των εργοδοτών σε βάρος εργαζομένων. Η συμπαγής και αποφασιστική στάση των εργαζομένων και η έγκαιρη κινητοποίηση των σωματείων οδήγησε κυβέρνηση και καναλάρχες στις πρώτες υποχωρήσεις στις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου ενώ ανάγκασε τον κ. Πέτσα να ζητήσει από τις Ενώσεις νέα συνάντηση τη Δευτέρα.
Η Συσπείρωση πρότεινε τη συνέχιση του αγώνα μας μέχρι το πρωί της Παρασκευής ώστε για τρεις ημέρες να μην βγουν κεντρικά δελτία και ως ένδειξη καλής θέλησης, την αναστολή των κινητοποιήσεων την Παρασκευή λόγω της Συνόδου Κορυφής. Η πρόταση αυτή έδινε τη δυνατότητα ανασύνταξης των δυνάμεών μας και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αν η κυβέρνηση παρέμενε αγκιστρωμένη στα αντεργατικά σχέδια της.
Οι εκπρόσωποι της Συσπείρωσης όμως ήταν υποχρεωμένοι, να σεβαστούν την τοποθέτηση στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, των πέντε από τους έξι εκπροσώπων των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια, που πρότειναν να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, συνεχίζοντας την διαπραγμάτευση, και να παραμείνουμε σε απεργιακή ετοιμότητα. Τη θέση αυτή με παραλλαγές, στήριξαν όλες οι Ενώσεις των εργαζομένων. Μετά από την τοποθέτηση των εκπροσώπων των εργαζομένων στα κανάλια οι οποίοι άλλωστε έδωσαν τη μάχη και δεν ήταν απόντες όπως ορισμένοι επαγγελματίες τιμητές, οι δύο εκπρόσωποι της Συσπείρωσης στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ψήφισαν την πρόταση να παραμείνουμε σε απεργιακή ετοιμότητα και αφού κάνουμε συνελεύσεις στα κανάλια (σ.σ. προγραμματίστηκαν ήδη τέσσερις) να αποφασίσουμε και πάλι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μετά την συνάντηση με τον Πέτσα την Δευτέρα τον τρόπο συνέχισης του αγώνα μας.
ΟΙ υποχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, υπό το βάρος των κινητοποιήσεων μας, αποδεχόμενη ότι οι 400 θέσεις εργασίας θα είναι πλήρους απασχόλησης, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις συνδεδεμένες εταιρίες από 30% στο 20% καθώς και η αφαίρεση της ρύθμισης για τα μπλοκάκια και τις συμβάσεις έργου, δεν είναι αρκετές για να σταματήσει ο αγώνας.
Αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, ο αγώνας μας πρέπει να κλιμακωθεί μετά την συνάντηση με τον Πέτσα την Δευτέρα. Εκτιμούμε ότι αυτή οφείλει να είναι η υπεύθυνη θέση όλων των Ενώσεων, που έδωσαν με επιτυχία τη μάχη στα κανάλια και όχι αυτών που θορυβούν ασκόπως μπας και κάνουν αισθητή της παρουσία τους.
Ο αγώνας μας θα έχει αποτελέσματα, δεν είναι λόγια του αέρα, ούτε επαναστατική γυμναστική αδιαφορώντας για το σήμερα και το αύριο. Μερικοί κτυπούν στον τοίχο και νομίζουν ότι είναι το μαξιλάρι τους! Το ίδιο πίστευαν και για τον ΕΔΟΕΑΠ ενώ μετά τη νίκη στο ΣτΕ, που δικαίωσε τις προσπάθειες και την τακτική της παράταξής μας, έπαθαν βέρτιγκο.
Οι εργαζόμενοι ξέρουν ποιοί αγωνίζονται πραγματικά δίνοντας την ψυχή τους για το κοινό καλό και την αυτονομία των συνδικάτων, από την πολιτική εξουσία και τους ολιγάρχες, και ποιοί φωνάζουν παριστάνοντας τους «φίλους του λαού» για να κρύψουν την προβιά τους ή ποιοί φλυαρούν ασκόπως τσαλαπατώντας επαγγελματικώς την κοινή λογική.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 10/12/2020