ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

H τσιμεντωμένη Ακρόπολη πλημμύρισε, η Μενδώνη δηλώνει «περήφανη»

«Η Ακρόπολη πλημμυρίζει τα τελευταία χρόνια, αυτό όφειλε να το γνωρίζει ο βουλευτής» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται το Νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που θεσμοθετεί τη μακρόχρονη εξαγωγή αρχαιολογικών συλλογών μουσείων και που έχει προκαλέσει πλήθος.. αντιδράσεων από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτός από εκείνους του Κινήματος Αλλαγής.
Η μεγάλη νεροποντή στην Αθήνα είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που κάνουν το γύρω του διαδικτύου και δείχνουν ρυάκια να κυλούν στα επίμαχα σημεία των πρόσφατων διαδρομών. Στο θέμα αναφέρθηκε ο Μάριος Κάτσης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας όταν πήρε το λόγο για να τοποθετηθεί επί του Νομοσχεδίου.
Πόσο ευθύνονται τα πρόσφατα έργα με το απέραντο τσιμέντο; Η υπουργός δεν τοποθετήθηκε επ' αυτού, αλλά έδωσε γενικές εξηγήσεις, σημειώνοντας «στη βόρεια Κλιτύ από τη Σημαία έως την Κλεψύδρα υπάρχουν 17 υδρορροές, οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιηθεί για να μην φεύγουν τα νερά προς την οικιστική περιοχή. Στη νότια κλιτύ οι περισσότερες υδρορροές είναι ανενεργές γιατί είναι βουλωμένες εδώ και χρόνια. Όλα τα νερά φεύγουν από τρεις υδρορροές στην περιοχή πάνω από τον ανελκυστήρα που δημιουργήσαμε και είμαστε πολύ περήφανοι» είπε.

Σημείωσε ότι εκπονείται υδραυλική μελέτη για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και φυσικά κατέληξε επιρρίπτοντας ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ που τα προηγούμενα χρόνια δεν εκπόνησε αντίστοιχη μελέτη.
Πόσο ευθύνονται τα έργα που έγιναν πρόσφατα, καθώς υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες από επιστημονικούς παράγοντες για αυθαιρεσίες; Πόσο έντιμο και λογικά ορθό είναι να προχωράς σε κατασκευαστικά έργα επί του Βράχου και να μην έχεις φροντίσει να λειτουργούν οι υδρορροές μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης στο Υπουργείο Πολιτισμού;
«Στην τσιμεντωμένη Ακρόπολη θα επανέλθουμε με τους επιστήμονες», είπε κατά τη δευτερολογία της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεράρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου και θύμισε «ότι ο 11ος όρος για τα πρόσφατα έργα προέβλεπε πώς θα γίνεται η απορροή των υδάτων. Δεν δικαιολογείται σήμερα η Ακρόπολη να έχει πλημμυρίσει. Ξεφτιλίσατε τη χώρα με το διεθνές ΙCOMOS για τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου και δεν ξέρω υπουργέ επειδή εσείς δεν ψηφίζεστε σε ποιόν λογοδοτείτε», κατέληξε.
Βασιλική Τζεβελέκου / ΕφΣυν
***
Στις 3 Νοεμβρίου ο Δρ. Τάσος Τανούλας, αρχιτέκτονας, μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) από το 1977 έως το 2010, με αφορμή το τσιμέντωμα της Ακρόπολη ρωτούσε, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του προς το υπουργείο Πολιτισμού:
"Τί θα γίνει, για παράδειγμα, με τα νερά της βροχής που θα πέφτουν σε μια τεράστια επίπεδη υδατοστεγή επιφάνεια, καθώς θα έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκτεθειμένες επιφάνειες του βράχου και τα καρστικά κενά που «καταπίνουν» τα νερά για να καταλήξουν στις υπώρειες;"
Φυσικά απάντηση δεν πήρε.
Π. Κατσάκος / fb