ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Σήμερα το ψέμα δεν έχει ανάγκη την Πρωταπριλιά. Απέκτησε και ετικέτα: fake news


Aυγά δεινοσαύρου σε εκκόλαψη...

Στον χώρο των ΜΜΕ το έθιμο της Πρωταπριλιάς έχει γίνει παρωχημένο. Κάποτε η αναζήτηση ευφυούς ψεύδους από εφημερίδες, τηλεόραση και ραδιόφωνο ήταν ζητούμενο κάθε 1η Απριλίου και συχνά.. η «παραγωγή» έβγαζε επιτυχημένα ψέματα, γουστόζικα. Το πιο επιτυχημένο που θυμάμαι ήταν μια είδηση ξένου τηλεοπτικού σταθμού –νομίζω της Βουδαπέστης– ότι έσκασαν απολιθωμένα αυγά δεινοσαύρου που βρίσκονταν στο πάρκο (ή το μουσείο;) κάποιας πόλης και βγήκαν δεινοσαυράκια. Τα τηλεγραφήματα που ακολούθησαν (αν δεν ήταν και αυτά επινοημένα) αναφέρονταν σε μαζική προσέλευση πολιτών για να δουν τα πλάσματα που έρχονταν από το πολύ μακρινό παρελθόν τού πλανήτη.
Σήμερα το ψέμα γιορτάζει καθημερινά, δεν έχει ανάγκη την Πρωταπριλιά. Απέκτησε και ετικέτα: fake news. Το τιμούν ιδιαίτερα κάποιοι δημοσιογράφοι (και «δημοσιογράφοι») σε αγαστή συνεργασία με πολιτικούς, δικηγόρους, παράγοντες και άλλους παραγωγούς τού είδους. Και οι οποίοι βρίσκουν δεκτικό κοινό. Θα μπορούσαν να του πουλήσουν αυγά δεινοσαύρου μαζί με μηχανές επώασης· ίσως και δεινοσαυράκια έτοιμα σε προϊστορικές φωλιές.
- από το Harddog