ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Η ΕΜΑ δεν συνιστά τη διακοπή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca


Η θέση του ΕΜΑ ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των όποιων κινδύνων παραμένει σε ισχύ, δήλωσε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ΕΜΑ,.. Έμερ Κούκ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη τις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρίαση της PRAC (επιτροπή αξιολόγησης κινδύνου) με τη συμμετοχή ειδικών διαφόρων κλάδων.
Η διευθύντρια του ΕΜΑ τόνισε ότι σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία δεν προκύπτει καμία σύνδεση του εμβολίου με θρομβοεμβολικά περιστατικά, ή σε ομάδες με συγκεκριμένη ηλικία, φύλο, ή προηγούμενη φαρμακευτική αγωγή.
Δεν υπάρχει απόδειξη που θα μπορούσε να συνιστά τη διακοπή της χορήγησης του εμβολίου σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα ή φύλο, περιλαμβανομένων των εγκύων, τόνισε η Έμερ Κούκ. Η επόμενη γνωμάτευση του ΕΜΑ θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.
Ο EMA συγκάλεσε μια ειδική συνάντηση ομάδας εμπειρογνωμόνων τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, για να παράσχει περαιτέρω συμβολή στην τρέχουσα αξιολόγηση. Ανεξάρτητοι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες με μια σειρά ιατρικών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αιματολόγων, νευρολόγων και επιδημιολόγων, συζήτησαν συγκεκριμένες πτυχές, όπως πιθανούς μηχανισμούς, εάν θα μπορούσαν να εντοπιστούν υποκείμενοι παράγοντες κινδύνου και ποια πρόσθετα δεδομένα χρειάζονται για να χαρακτηρίσουν περαιτέρω τα παρατηρούμενα συμβάντα και τον πιθανό κίνδυνο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα συζητηθεί από την PRAC και θα τροφοδοτήσει τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση.
Προς το παρόν, η ανασκόπηση δεν έχει εντοπίσει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, φύλο ή προηγούμενο ιατρικό ιστορικό διαταραχών πήξης, για αυτά τα πολύ σπάνια συμβάντα. Η αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη, αλλά είναι δυνατή και συνεχίζεται η περαιτέρω ανάλυση.