ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Άλλη μια φορά στου κασίδη το κεφάλι η στρατηγική για την πανδημία


του Χρήστου Ξανθάκη

Δεν χρειάζεται να είσαι τζίνι, για να καταλαβαίνεις πέντε πράγματα από αριθμούς και στατιστικές. Και να παίρνεις χαμπάρι ότι, σε αντίθεση με την τηλεοπτική εικόνα μιας χώρας που κατατροπώνει τον.. εχθρό σε παραλίες, δρόμους, χωράφια και λόφους (αθάνατε Γουΐνστον!), κάτι δεν πάει καλά. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην Ελλαδάρα, που όλο και περισσότερο βαρυγκομάει αντί να πανηγυρίζει…
Πάρε δυο νουμεράκια σύντροφε να έχεις να σου βρίσκονται:
  • Συνολικά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους (το 2021 είναι αυτό, για όσους έχουν τελειώσει Χάρβαρντ) καταγράφηκαν περίπου 166.000 θέσεις εργασίας λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ακόμη δε και οι μειωμένες προσλήψεις, σε ποσοστό που αγγίζει το 50%, αφορούν σε συμβάσεις ή εκ περιτροπής εργασίας.
  • Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, εκτίμησε πως η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2021 φτάνει το 7%. Και η πτώση που θα καταγράψει το ΑΕΠ της χώρας στο τρίμηνο αυτό, θα ψαλιδίσει την ανάπτυξη για το 2021 στο 2,7%. Υπό καλές συνθήκες.
Κάτσε όμως τώρα παιχταρά μου (ακόμη δεν έχω συνέλθει από τη μεταγραφή Χεζόνια!), γιατί ψέματα σου είπα. Έχω ακόμη ένα νούμερο για να κάνουν πουλάκια τα μάτια σου:
  • Σύμφωνα με τη μηνιαία κατάταξη του Bloomberg, η Ελλάδα καταγράφει πτώση 20 θέσεων όσον αφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 40η θέση από την 20η που κατείχε τον Φεβρουάριο ανάμεσα σε 53 χώρες του σχετικού καταλόγου, ενώ από 5η σε 20 ευρωπαϊκές χώρες κατρακύλησε στην 17η θέση.
Σιτσουέισιον νόρμαλ ολ φακντ απ, που λένε και οι Αμερικάνοι, -το γράφω στα γκρίκλις μην το τσιμπήσει κάνα αλγόριθμος και με μπανάρουν κι εμένα όπως την Ακρίτα. Οπότε τι κάνουμε ακριβώς; Χαράσσουμε μήπως μια σταθερή και ακλόνητη πολιτική, που θα την τηρήσουμε μέχρι κεραίας χωρίς ουδεμία απόκλιση όσο κι αν μας πονέσει δημοσκοπικά; Αποφασίζουμε και λέμε την αλήθεια στο λαό, ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα, ότι το μαξιλαράκι του Ευκλείδη πήγε περίπατο, ότι η καραντίνα σούπερ ντούπερ δεν έπιασε ούτε έναν από τους στόχους της; Ζητάμε συναίνεση και μορατόριουμ από την αντιπολίτευση και συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση της τέλειας καταιγίδας;
Ή μήπως για μία ακόμη φορά στέλνουμε προς τα κάτω, προς το πόπολο ανάμεικτα μηνύματα (μιξντ μέσατζις κύριε αλγόριθμε), μπας και μπουρδουκλωθεί ο λαουτζίκος, μπας και χάσει τη μπάλα, μπας και παγώσει από τον τρόμο σαν το λαγούδι μπροστά στα φώτα του πούλμαν;
Όπως το βλέπω το στόρι ως αυτή την ώρα που συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, η λύση που επιλέγεται από την κυβέρνηση είναι το προπέτασμα καπνού. Ν’ ανοίξουμε, δηλαδή, κάπως την αγορά και τα σχολεία για να μην σαλτάρουν εντελώς οι έμποροι και οι γονείς, να υποδεχθούμε τουριστάκια κι ας μην έχουν εμβολιασθεί δε γαμιέται, να κλείσουμε το ματάκι στην εστίαση ότι όπου νά ’ναι θα έρθει κι εσάς η ώρα σας, να υπαινιχθούμε ότι θα επιτρέψουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις για άσκηση των πολιτών.
Και να κάνουμε το σταυρό μας!
Γιατί τα κρούσματα χτες έσπασαν κάθε ρεκόρ, φτάνοντας τα 4.340.
Γιατί είχαμε επίσης νέο ρεκόρ διασωληνωμένων οι οποίοι ανήλθαν στους 741, χώρια οι 72 νέοι θάνατοι.
Γιατί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα παραμείνουν τιγκαρισμένα και το ΕΣΥ θα παραμείνει τσίτα στο όριο.
Γιατί η Θάτσερ κατατρόπωσε τους ανθρακωρύχους πριν από χίλια χρόνια κι από τότε είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τόσο την ίδια όσο και το φάντασμά της.
Μην τρίξουν τίποτις αλυσίδες τώρα και κλάσουν μέντες στην Ηρώδου του Αττικού!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost