ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Kαπραβέλος: Άνοιγμα χωρίς οργανωμένο τέστινγκ και ιχνηλάτηση θα μας οδηγήσει σε 10-15 χιλιάδες κρούσματα


Την έντονη ανησυχία του για το άνοιγμα της οικονομίας εξέφρασε ο Διευθυντής B´ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολαου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος. Όπως εξήγησε, κρούοντας.. τον κώδωνα του κινδύνου, θα είναι ολέθριο λάθος αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα πάντα ενώ τα κρούσματα αλλά και οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. «Οι βαλβίδες αποσυμπίεσης στη συμπεριφορά μπορούν να γίνουν βαλβίδες ανάφλεξης» προειδοποίησε, μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ενώ εκτίμησε ότι εάν το άνοιγμα γίνει ανεξέλεγκτα θα φτάσουμε ακόμα και στα 10 με 15 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως. Βασική στρατηγική αυτή τη στιγμή είναι τα τεστ, η ιχνηλάτηση και ο εμβολιασμός. Eξέφρασε δε τις επιφυλάξεις όλων των υγειονομικών όσον αφορά το άνοιγμα, θέτοντας και το θέμα των μεταλλάξεων που δημιουργούν πρόβλημα και ενδεχομένως αργότερα κάποιες να μην καλύπτονται από τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα. Και αυτό όπως εξήγησε, θα μας φέρει πάλι στο μηδέν.
Υπογράμμισε παράλληλα, την αναγκαιότητα να γίνεται καλύτερη διαχείριση των κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι αυτό ακόμη δεν είχε γίνει. Συγκεκριμένα, όπως είπε χρειάζεται καλύτερος τρόπος εντοπισμού των κρουσμάτων, ιχνηλάτησης των επαφών, απομόνωση και παρακολούθηση της πορείας της υγείας του ασθενούς. Και σε κάθε περίπτωση, να ειναι οργανωμένη όλη αυτή η προσπάθεια από το κράτος κατά τον κ. Καπραβέλο.
Μιλώντας για το ΕΣΥ, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι μια αύξηση των περιστατικών θα φέρει την κατάρρευση του. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ενίσχυση, ειδικά σε εξειδικευμένο προσωπικό. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπως είπε, υπάρχουν 20 θέσεις για γιατρούς στις ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή καλύπτεται μόνο από έναν.