ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Με πάλεμα και με λιθάρι

O Θωμάς Σίδερης

Η ΕΡΑσπορ, από την Παρασκευή 2 Απριλίου και κάθε Παρασκευή έως και τις 23 Απριλίου 2021, στις 16:00, παρουσιάζει έναν κύκλο τεσσάρων ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ για τα αγωνίσματα και τη.. σωματική άσκηση, που ήταν ενταγμένα στην καθημερινότητα των ανθρώπων και αποτελούσαν στοιχεία της κοινωνικής και πολιτισμικής ταυτότητας στις περιοχές υπό Οθωμανική κυριαρχία και αργότερα στις ελεύθερες περιοχές, κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα.
Μία ιστορική και λαογραφική προσέγγιση των αγωνισμάτων με χρονικό ορόσημο τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Μία διερεύνηση όλων εκείνων των στοιχείων, που αφορούν στη σωματική άσκηση και πέρασαν αναλλοίωτα από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο, επηρεάζοντας στη συνέχεια το πνεύμα του Διαφωτισμού. Οι ιδέες του Ρήγα για την εκπαίδευση του σώματος, τα αγωνίσματα ως στοιχεία πολιτισμού στον κύκλο των εποχών συνδυασμένα με κοινωνικές τελετουργίες, το σχέδιο της Βαυαρικής διοίκησης για ένταξη των αθλοπαιδιών στο πλαίσιο της εκπαίδευσης.
Ένας κύκλος ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ που διερευνά ένα σχεδόν άγνωστο πεδίο της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων, πριν και μετά το 1821.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Από την Παρασκευή 2 Απριλίου και κάθε Παρασκευή έως και τις 23 Απριλίου 2021, από 16:00 έως 17:00. Μόνο στην ΕΡΑσπορ 101.8 και διαδικτυακά στο webradio. ert.gr/eraspor/