ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Αφεντικό μπλέξαμε, δεν βγαίνουν οι μετρήσεις στους νέους!


του Χρήστου Ξανθάκη 

Το είχα διαβάσει κάποτε που το είπε ένας Αμερικάνος επικοινωνιολόγος, με εμπειρία πολλών ετών στα επιτελεία εξεχόντων Ρεπουμπλικάνων πολιτικών:..
«Δεν δίνω ποτέ σημασία σε αυτά που λένε τα νούμερα για το τώρα. Σημασία δίνω μόνο στις τάσεις, στα ρεύματα, στους συρμούς. Προς τα πού φαίνεται να κινείται το πράγμα δηλαδή»!
Και το πράγμα φαίνεται να κινείται προς το χείλος του γκρεμού. Όχι, όχι δεν μιλάω για το ΕΣΥ (γέλα Κικίλια μου…), αλλά για τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων που αποτυπώνουν τη διάθεση του κόσμου. Και κυρίως τη διάθεση των νεότερων ηλικιών, από 17 ως 35 έτη ας πούμε (ψηφίζουν κι αυτοί Βαγγελίστρα μου!), που έχουν αρχίσει να βγάζουν καπνούς απ’ τα αυτιά και τις μύτες. Αλλά και οι 35 με 50 σιγά σιγά το γυρνάνε το φύλλο και γράφουν «αγανάκτηση» εκεί που γράφανε «ικανοποίηση». Μόνο οι παππούδες και οι γιαγιάδες μείνανε να στηρίζουν κυβέρνηση με χέρια και με πόδια. Εξ ου και δεν κλυδωνίζεται ιδιαιτέρως, μιας και είμαστε έθνος γερόντων. Που καταπίνουν αμάσητο ότι τους σερβίρει η TV, στις ατέλειωτες ώρες της μοναξιάς τους μπροστά στη μικρή οθόνη…
Έλεγα όμως για τις δημοσκοπήσεις. Όπου σοβάρεψε τόσο πολύ το έργο ώστε έσκασε μύτη προχτές το «Βήμα» με πρωτοσέλιδο «χτύπημα» (έτσι το λένε το ειδησάκι στα εφημεριδίστικα, μην πάει ο νους σας στο κακό) που έγραφε το εξής:
«Η παράταση της κρίσης γεννά κύμα δυσαρέσκειας στους νέους».
Και μέσα εξηγούσε:
«Η επιβεβαίωση της αρνητικής διάθεσης των νέων συνέπεσε με τις εκτιμήσεις στελεχών του κεντρικού κυβερνητικού επιτελείου, τα όποία τις προηγούμενες εβδομάδες μετέδιδαν την ανησυχία τους για την πολιτική επίπτωση της πανδημίας».
Λόγω της Metron Analysis αυτά, την δημοσκόπηση της οποίας την είχε περιποιηθεί και ο ρεπόρτερ Ξανθάκης. Προ ημερών, ωστόσο, έσκασε μύτη και μια έρευνα που αφορούσε αποκλειστικά στους νέους και στις διαθέσεις τους. Από την ProRata αυτή τη φορά, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Πουλαντζάς, που διενεργήθηκε με τη μέθοδο της online συμπλήρωσης δομημένου ερωτηματολογίου από τους ερωτώμενους/τις ερωτώμενες, σε πανελλαδικό δείγμα 537 ατόμων ηλικίας 17 έως και 34 ετών σε όλη την επικράτεια.
Και πάω κατευθείαν στο ζουμί για να μην μακρηγορούμε.
Συμπέρασμα νούμερο 1:
Οι νέοι άνθρωποι φέρονται πιο ανεύθυνα από τα μεγαλύτερα άτομα και άρα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ως προς την μετάδοση του κορωνοϊού. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;
Κάτσε στο παγωτό με 73 % να δηλώνει «διαφωνώ» μάλλον ή απόλυτα, 20 % να δηλώνει «μαλλον συμφωνώ» και μόλις 6 % να δηλώνει «συμφωνώ απόλυτα». Είναι προφανές ότι οι νέοι δεν γουστάρουν αυτομαστίγωμα!
Συμπέρασμα νούμερο 2:
Ακόμα και μέσα στην πανδημία δεν πρέπει να θίγονται βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, όπως οι διαδηλώσεις για κάποιο σημαντικό ζήτημα, εφ' όσον τηρούνται τα μέτρα προστασίας (μάσκες κ.λπ.). Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;
Ρούφα αυγό με 71 % να δηλώνει «συμφωνώ» μάλλον ή απόλυτα και 26 % να δηλώνει «διαφωνώ» μάλλον ή απόλυτα. Και κλάμα στην Κατεχάκη!
Συμπέρασμα νούμερο 3:
Η πανδημία απέδειξε ότι σε κρίσιμες στιγμές τη λύση δίνει ο δημόσιος τομέας και οι υπηρεσίες του, όπως το δημόσιο σύστημα υγείας. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;
Κι εδώ πανηγύρι με 65 % να δηλώνει «συμφωνώ» μάλλον ή απόλυτα και 28 % να δηλώνει «διαφωνώ» μάλλον ή απόλυτα. Τρίζουν τα κόκκαλα της Θάτσερ!
Αν προσθέσει κανείς ότι το 65 % «διαφωνεί» μάλλον ή απόλυτα με την παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια και το 70 % θεωρεί ότι η ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων «θα δημιουργήσει ανισότητες σε βάρος των πιο αδύναμων οικονομικά», είναι προφανές ότι τα διδάγματα του Μίλτον Φρήντμαν δεν βρίσκουν και πολλά πελατάκια στις τάξεις της ελληνικής νεολαίας.
Και η τάση, το ρεύμα, ο συρμός δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση για το εγγύς μέλλον...

Υ.Γ.: Άλλο η ριζοσπαστικοποίηση βέβαια και άλλο η μετάφρασή της σε ψήφους πίσω απ’ το παραβάν. Μην μπερδεύουμε τις βούρτσες με τις γκλούτσες, γιατί θα μας γελάσουν που λέμε και στο χωριό μου.