ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Νέο θρίλερ με την AstraZeneca: Γερμανία και Καναδάς αναστέλλουν τη χρήση για τους κάτω των 60


Νέο θρίλερ με το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς τόσο η Γερμανία, όσο και ο Καναδάς αναστέλλουν τη χρήση του για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 και κάτω των 55.. αντιστοίχως. Ο Καναδάς έκρινε ότι εμπεριέχεται ικανό ρίσκο στους εμβολιασμούς με AstraZeneca για τους πολίτες κάτω των 55, με συνέπεια η κυβέρνηση του Τζαστίν Τριντό να αποφασίσει το «πάγωμα» των εμβολιασμών για την περαιτέρω διερεύνηση των επιπλοκών που προκαλεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία, στην οποία έλαβε χώρα σύσκεψη των υπουργών Υγείας όλων των ομοσπονδιακών κρατιδίων, υπό τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπανς.
Την ίδια στιγμή, η Ισπανία αποφάσισε να άρει τον ηλικιακό περιορισμό για το εμβόλιο της AstraZeneca, κάτι που σημαίνει ότι στο εξής θα χορηγεί το συγκεκριμένο σκεύασμα σε όλους τους πολίτες από την ηλικία των 18 και άνω.

Συμφωνία των υπουργών Υγείας στη Γερμανία

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι υγείας συμφώνησαν, νωρίς το βράδυ της Τρίτης, να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών, εν μέσω ανησυχιών για πρόκληση θρόμβων σε άτομα που εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και κρατικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν ομόφωνα την Τρίτη – στη διάρκεια διάσκεψης – να χορηγούν εφεξής το εμβόλιο μόνο σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, εκτός εάν ανήκουν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από Covid και έχουν συμφωνήσει με το γιατρό τους να εμβολιαστούν, παρά τον – μικρό – κίνδυνο σοβαρής παρενέργειας.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις συστάσεις της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας για τα εμβόλια και προκύπτει μετά την κυκλοφορία νέων δεδομένων από τον ιατρικό ρυθμιστή της χώρας, το Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ», σύμφωνα με τα οποία συνολικά 31 άτομα – σε σύνολο 2,7 εκατομμύρια εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca – εμφάνισαν θρομβώσεις μετά το εμβολιασμό τους, συμπεριλαμβανομένων εννέα θανάτων.
Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) της Γερμανίας συνέστησε το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο για άτομα άνω των 60 ετών. «Το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca πρέπει να συνιστάται μόνο για άτομα άνω των 60 ετών», ανέφερε το σχέδιο σύστασης της Stiko.

«Κόβει» το εμβόλιο για τους κάτω των 55 ο Καναδάς

ο Καναδάς αποφάσισε να παγώσει τη χορήγηση στους κάτω των 55 ετών και η Γερμανία στους κάτω των 60 ετών ύστερα από εννέα θανάτους που σημειώθηκαν στην τελευταία από θρομβώσεις.
Η αρμόδια υγειονομική αρχή του Καναδά αποφάσισε, πάντως, να πατήσει «φρένο» διαπιστώνοντας ρίσκο στον εμβολιασμό για τους κάτω των 55 ετών.
Σύμφωνα, δε, με τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα, τα περιστατικά θρομβώσεων από τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα της αγγλοσουηδικής εταιρείας δεν είναι τόσο σπάνια, όσο ήταν η αρχική εκτίμηση.
Ένας στους 100.000 κινδυνεύει να επηρεαστεί από θρομβώσεις και όχι ένας στους ένα εκατομμύριο, όπως εκτιμούσαν πρωτύτερα.
Σύμφωνα με λοιμωξιολόγο της επιτροπής υγείας του Καναδά, ύστερα από εμβολιασμό με δόση της AstraZeneca θρομβώσεις έχουν εμφανίσει κυρίως γυναίκες κάτω των 55 ετών, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα σε εκείνους που αναπτύσσουν θρόμβους στο αίμα φτάνει στο 40%.

Η Ισπανία επεκτείνει τη χρήση σε όλες τις ηλικίες

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ισπανία αποφάσισε να άρει τον ηλικιακό περιορισμό των 65 ετών για τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca, ενώ παράλληλα θα εμβολιάζει με το μονοδοσικό σκεύασμα της φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson τους πολίτες άνω των 66 ετών.
Η επιτροπή δημόσιας υγείας ενέκρινε την αλλαγή αυτή στη συνεδρίασή της Τρίτης, ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser, επικαλούμενος έγγραφο που έχει στην κατοχή του.
Την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία είχε αποφασίσει να επαναλάβει τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca για τα άτομα από 18 έως 65 ετών.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου αυτού εκφράζοντας ανησυχίες μετά την εμφάνιση περιπτώσεων θρομβοεμβολών.
Πηγή protothema.gr