ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο (και ποιος κονομάει απ’ αυτόν τον τόπο;)


Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Κανονικά σήμερα θα έπρεπε να γράφω για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που το βαφτίσανε Ελλάδα 2.0 (πάλι καλά που δεν το είπανε Ιντερνετ Εξπλόρερ!) και υποτίθεται ότι είναι..ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία.
Ναι για το Ελλάδα 2.0 έπρεπε να γράφω (ρε τι σκέπτονται τα υπόγεια του Μαξίμου!), σημειώνοντας την πρόβλεψη της ΓΕΣΕΒΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ότι 200.000 επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε οριστική διακοπή της λειτουργίας τους, καθώς και ότι τα έσοδα από τον τουρισμό το 2021 θα φτάσουν στο 40 % αυτών του 2019 (έτος κατά το οποίο στον τουρισμό απασχολήθηκαν 411.000 άτομα).
Στο «Βήμα της Κυριακής» τα γράψανε αυτά, που δεν διακρίνεται για τις ανατρεπτικές του ιδέες και την πίστη του στην κομμουνιστική διεθνή. Αν και ποτέ δεν ξέρεις…
Μάλιστα, με το Ελλάδα 2.0 ήθελα να ασχοληθώ (μόνο ένας αυθεντικός μπούμερ, θα το βάφτιζε έτσι!), αλλά, ως συνήθως, με πρόλαβαν τα γεγονότα. Με πρόλαβε η τροπολογία που κατατέθηκε στο κατεπείγον νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τις έκτακτες ρυθμίσεις λόγω κορωνοϊού. Όπου προβλέπεται καταβολή εφάπαξ επιχορήγησης στην Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κρήτης, τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος, τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα, τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα του Ν. 4301/2014.
Ο σκοπός, όπως αναφέρεται, είναι «η αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών τους λόγω του κορονοϊού», αλλά και η «ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου τους». Η επιχορήγηση προβλέπεται να είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα συμψηφιστεί με άλλες υποχρεώσεις. Το ύψος της, που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν περιγράφεται στην τροπολογία, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Δώσε στους παπάδες λεφτά, με δυο λόγια. Και για προπέτασμα καπνού, για ξεκάρφωμα βάλε μέσα και τα λοιπά δόγματα, να φαινόμαστε δημοκράτες και ανοιχτόμυαλοι. Ότι και καλά δίνουμε παντού ρε φίλε, δεν δίνουμε μόνο στο ράσο…
Βεβαίως είχε προαναγγελθεί το χουβαρνταλίκι από τις αρχές του περασμένου μηνός, όταν με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος έκανε επίδειξη δυνάμεως γράφοντας:
«Θετικά ανταποκρίθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου για αρωγή της ελληνικής Πολιτείας με μερική συμβολή στις ετήσιες δαπάνες μισθοδοσίας του λαϊκού προσωπικού των εκκλησιαστικών φορέων, όπως ενημερώθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος».
Και όπως σημείωνε στη συνέχεια η ανακοίνωση:
«Ο πρόεδρος και τα μέλη της ευχαρίστησαν την κυβέρνηση και ευχήθηκαν κάθε παρά Θεού ευλογία, δύναμη και σοφία, ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την δεινή κατάσταση της Πατρίδας εκ της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19».
Κάτι το οποίον δεν πήγε και πολύ καλά όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν ξέρεις με τις ευχές. Μερικές είναι βραδυφλεγείς και δεν πιάνουν με την πρώτη. Ίσως τον Απρίλιο…
Εν τω μεταξύ, ενώ όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, στην από κει μεριά της Αδριατικής την αντιμετωπίζουν κάπως αλλιώς την οικονομική στενότητα. Όπως γράψανε οι Νew York Times, αποφάσισε ο Πάπας λόγω αψιλιάς (βλέπε δωρεές πιστών και τουριστικό εισόδημα Βατικανού) να περικόψει τα εισοδήματα των υψηλόμισθών κληρικών. Δια ταύτα, μείον 10% οι απολαβές των καρδιναλίων, μείον 8 % οι απολαβές των στελεχών της Αγίας Πόλης, μείον 2% οι απολαβές των ανώτερων κληρικών και μοναχών και πάγωμα δύο ετών στις απολαβές όλων των υπαλλήλων της εκκλησίας που κατέχουν διευθυντικές θέσεις.
Ή αλλιώς, για αν το πω σε απλά ελληνικά, από χθες μία και μοναδική ιαχή ακούγεται στους διαδρόμους της Μονής Πετράκη:
Νικάμε αδέρφια!