ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Η Μαριάννα Λάτση και τα δάνεια του «Πρώτου Θέματος»


"Σε ποιον ανήκει το «Πρώτο Θέμα»; Ή σε ποιον θα ανήκει τις προσεχείς μέρες ή εβδομάδες;" Αυτό γράφει ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών και συμπληρώνει:..
"Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, μια και, σύμφωνα με πληροφορίες, που εν μέρει μάλιστα είδαν το φως της δημοσιότητας, τις προηγούμενες μέρες έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες συναλλαγές με δάνεια, ύψους 38 εκατ. ευρώ, του εκδοτικού ομίλου που ίδρυσε ο Θέμος Αναστασιάδης προς την Τράπεζα Πειραιώς. Η οποία, εν μέσω της αμφιλεγόμενης αύξησης κεφαλαίου που έχει δρομολογήσει μαζί με την κυβέρνηση, συνεχίζει την προσπάθεια να ξεφορτωθεί προβληματικά δάνεια και προς τον χώρο των ΜΜΕ, με δραστικά «κουρέματα» που απαλλάσσουν τους παλιούς ή νέους ιδιοκτήτες του".
Ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος γράφει στην ΕφΣυν:
"Κατά τις πληροφορίες, το πακέτο δανείων, ύψους 38 εκατ. ευρώ, που βάρυνε τρεις από τις εταιρείες στις οποίες έχουν μοιραστεί οι δραστηριότητες του «Πρώτου Θέματος» («Πρώτο Θέμα των Δημοσιογράφων Α.Ε.», «Νέο Χρήμα» και «Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΜΜΕ») τιτλοποιήθηκε και με δραστικό «κούρεμα» πέρασε από την Πειραιώς σε εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.
Στη συνέχεια, η γενναιόδωρα κουρεμένη δανειακή απαίτηση έναντι του «Πρώτου Θέματος» πουλήθηκε -έναντι 4 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μας- σε εταιρεία της Μαριάννας Λάτση, μέσω του γνωστού family office Latsco Hellenic Holdings S.àr.l. Το «οικογενειακό γραφείο» της κ. Λάτση εμφανίστηκε πρόσφατα και στη συναλλαγή απόκτησης ποσοστού 7,8% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την ολλανδική Reggeborgh.
Προς το παρόν η συναλλαγή επί των δανείων του «Πρώτου Θέματος» δεν έχει συνέχεια, αλλά η κατοχή από τη Μ. Λάτση δανειακής απαίτησης, που προφανώς συνδέεται και με διασφαλίσεις επί περιουσιακών στοιχείων του «Πρώτου Θέματος», της δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει και ιδιοκτησιακή πρόσβαση στο εκδοτικό συγκρότημα, που περιλαμβάνει την εφημερίδα, site και ραδιόφωνο.
Αλλωστε, όταν τον περασμένο Ιούλιο η Μ. Λάτση είχε ανακοινώσει την απόσχισή της από τη Lamda Development πουλώντας το μερίδιό της σε εταιρεία με έδρα αμερικανικό φορολογικό παράδεισο, είχε συνδέσει την κίνηση με την αναζήτηση νέων επενδυτικών πεδίων. Μένει να αποδειχτεί αν τα ΜΜΕ περιλαμβάνονται σ’ αυτά. Πάντως, από το ύψος του τιμήματος αγοράς των δανείων (4 εκατ.) από τη Μ. Λάτση, που προφανώς περιλαμβάνει και ποσοστό κέρδους της εταιρείας διαχείρισης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το «κούρεμα» της οφειλής υπερβαίνει το 90%."