ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Ο Τσακαλώτος, το Μαξίμου και η «αντιπολίτευση για κλάματα»

Aναταράξεις προκάλεσε η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικων Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Cnbc μετά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει πως ο υπουργός Οικονομικών είπε πως είναι πολύ πιθανό η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.  Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για τους ισχυρισμούς της ΝΔ ενώ υπήρξε και σχόλιο από το Γραφείο του Πρωθυπουργού που έκανε λόγο..
για «αντιπολίτευση για κλάματα».
Ο Τσακαλώτος στη συνέντευξή του είπε την εξής φράση: "I don’t think it's very likely they will be in power" [Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση (σ.σ. η ΝΔ)], όπως αναφέρει το ίδιο το cnbc στην απομαγνητοφώνησή του.
Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της υποστηρίζει πως ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι πολύ πιθανό η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, στηριζόμενη στο video της συνέντευξης που ο κ. Τσακαλώτος μιλάει εξαιρετικά γρήγορα και η λέξη don't δεν ακούγεται καθαρά, ωστόσο ο καθένας μπορεί να καταλάβει από τη ροή της απάντησης του υπουργού ότι η επίμαχη λέξη ειπώθηκε.
Το σχόλιο του Γραφείου του Πρωθυπουργού:
«Πλέον δύσκολα μπορεί κανείς να διακρίνει πότε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης παράγουν τα fake news και πότε απλά γελοιοποιούνται γιατί τα καταναλώνουν αμάσητα από τα ΜΜΕ τους, όπως σήμερα με τις δήθεν δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.
Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Αντιπολίτευση για κλάματα».
Η ανακοίνωση του υπουργείου:
«Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Στο ακόλουθο λινκ cnbc.com/video/2019/02/21/greek-finance-minister-high-surplus-target-feeds-populists.html?&qsearchterm=tsakalotos
βρίσκεται το video με απόσπασμα της συνέντευξης του Υπουργού Οικονομικών. Στο 2ο λεπτό, όταν ο υπουργός Οικονομικών ερωτάται , σύμφωνα με το επίσημο αρχείο απομαγνητοφώνησης του CNBC:
Q: So let's imagine a scenario where New Democracy actually forms the next government. Would SYRIZA then given what you just said support Kyriakos Mitsotakis in getting that renegotiation from the creditors?
Απαντά:
Α. Of course, of course we did we wouldn't change our position just because new democracy was in power. I don’t think it's very likely they will be in power but in the unlikely and unfortunate eventuality that they are in power of course.
Η ελληνική μετάφραση είναι:
Ερ: Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο Η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση. Θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ( με δεδομένο αυτό που είπατε) τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία επαναδιαπραγμάτευση [σ.σ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα] με τους πιστωτές;
Απ. Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία φυσικά.
Το γεγονός ότι η Νέα δημοκρατία σπεύδει να υιοθετήσει τα fake news των φίλα προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ με ανακοινώσεις τραγικωμικές, δείχνει γιατί το ενδεχόμενο να κυβερνήσει είναι και μη πιθανό και ατυχές».