ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

«Ήμουν κι εγώ στην ΕΠΟΝ»

Στις 23 Φεβρουαρίου 1943, σ' ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ μαρτυρίες αγωνιστών της ΕΠΟΝ για την αντιστασιακή δράση της οργάνωσης, στην εκπομπή «Εδώ και σήμερα - Ήμουν στην ΕΠΟΝ».
H εκπομπή, που προβλήθηκε στην
ΕΡΤ-1, στις 26 Φεβρουαρίου 1987, είναι αφιερωμένη στην ΕΠΟΝ, την πλατιά αντιστασιακή οργάνωση, που ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1943 και συσπείρωσε τους νέους εκείνη την εποχή, με σκοπό την εθνική απελευθέρωση, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και την ειρήνη.
Ο Παναγιώτης Αρώνης και ο Νίκος Καραντηνός αναφέρονται στα γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στην ίδρυση της ΕΠΟΝ. Ο Σταμάτης Λιάκος, που τον Αύγουστο του 1944 ήταν οργανωτικός υπεύθυνος της ΕΠΟΝ του Νομού Αττικής και ο Βασίλης Ιωαννίδης, θυμούνται στιγμές από τη δράση τους στην οργάνωση. Η Βιβή Γιαννακά θυμάται την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση της σπουδάζουσας νεολαίας, λίγο μετά την ίδρυση της ΕΠΟΝ (24 Μαρτίου 1943), ενώ μιλά και για την αλληλεγγύη, τη συναδελφικότητα και τη φιλία που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης. Ο Δημήτρης Μουρατίδης αναφέρεται στη μεγάλη διαδήλωση που διοργανώθηκε μετά το Μπλόκο της Κοκκινιάς, στις 17 Αυγούστου 1944.

Τη δική τους μαρτυρία καταθέτουν ο Λυκούργος Τσιρίκος και η Ελένη Νικολάου, όπως και ο Σπύρος Μερκούρης, ο οποίος μιλά για την Αντίσταση στο Κολωνάκι, μια κοινωνία που χαρακτηρίζονταν συντηρητική κι εξηγεί πώς ο ίδιος μυήθηκε στην ΕΠΟΝ. «Ομολογώ ότι δεν φοβόμασταν διότι είχαμε θυμό. Κι όταν έχεις θυμό είναι η καλύτερη άμυνα στο φόβο», λέει χαρακτηριστικά.
Για την ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης μιλά ο Γιώργος Καραβάς, ο Τάσος Τσουκνίδας θυμάται στιγμές από το 1ο Πανθεσσαλικό Συνέδριο της ΕΠΟΝ, η Αλίκη Ζαχαρή-Σιμοπούλου μιλά για το ρόλο της γυναίκας στους αγώνες της ΕΠΟΝ και οι Θανάσης Σακκάς και Γιώργος Κρεμμύδας για τις πολιτιστικές δράσεις της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων.
Στην εκπομπή προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις της ΕΠΟΝ, καθώς και οπτικοακουστικό αρχείο από τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Επίσης, ακούγεται η «2η Συμφωνία» (Ειρήνη) του Αλέκου Ξένου.
Τραγουδά η Νατάσσα Παπαδοπούλου.
Έρευνα-ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βερνάρδος
Συντονισμός εκπομπής: Μάκης Γιομπαζολιάς Σκηνοθεσία: Φώτης Λαζαρίδης
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/idrysi-tis-epon-23-fevroyarioy-1943/