ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Ενα μοναδικό μουσείο τυπογραφίας χωρίς πόρους

Ενας ξεχασμένος θησαυρός συντηρείται κομμάτι-κομμάτι, ξαναβρίσκει τη λάμψη του και «διηγείται» την ιστορία του, σημαντικό τμήμα του ευρωπαϊκού Πολιτισμού, των Γραμμάτων και της τεχνολογικής εξέλιξης!
Μηχανές στοιχειοθεσίας, χειροκίνητα πιεστήρια, τυπογραφικά στοιχεία και γραφομηχανές είναι μερικά μόνο από τα πολυάριθμα εκθέματα του μουσείου Τυπογραφίας και Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του..
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που «ταξιδεύουν» τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή, χωρίς υπολογιστές και ψηφιακές εκδόσεις. Μαζί τους υπάρχουν και σπάνια βιβλία, ακόμα και του 18ου αιώνα, από τους ιστορικούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους της Βενετίας!
Ομως, ακόμα και η συγκέντρωση αυτού του ανεκτίμητου θησαυρού, η συντήρηση και η ανάδειξή του, με τη σταδιακή έκθεση των κειμηλίων... κρύβει μια άλλη ιστορία, βασισμένη στο μεράκι και στην εθελοντική δουλειά λίγων αφοσιωμένων ανθρώπων.
Εμπνευστής του εγχειρήματος ήταν ο άλλοτε κοσμήτορας του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μετέπειτα διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, Γεώργιος Πλουμίδης.
- από ρεπορτάζ του Σταύρου Μαλαγκονιάρη στην Εφημερίδα των Συντακτών (ολόκληρο ΕΔΩ)