ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Πενήντα αποχρώσεις του κίτρινου

Ποιοι είναι τα «Kίτρινα γιλέκα»; Τι θέλουν; Πώς οργανώνονται και πού θα καταλήξουν; Υποκινούνται από κόμματα ή όχι; Υπάρχει χώρος να εκφραστούν εκλογικά στις επόμενες ευρωεκλογές; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν όλη την Ευρώπη από τα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, όταν δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου
Μακρόν. Περίπου τέσσερις μήνες μετά, το κίνημα συνεχίζει να κλονίζει και συχνά να φοβίζει το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας. Έπειτα από μια κάμψη της δυναμικής του την περίοδο των Χριστουγέννων επέστρεψε με νέα ορμή στις αρχές του χρόνου, παρά τις υπαναχωρήσεις της γαλλικής κυβέρνησης και τις υποσχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για έναν «μεγάλο διάλογο».
Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στην Τουλούζη, στο Νότο της Γαλλίας, εκεί όπου το κίνημα αποδείχτηκε ιδιαίτερα μαχητικό αλλά και ανθεκτικό. Ακολούθησε μία από τις καθιερωμένες σαββατιάτικες πορείες και παρακολούθησε μία «συνέλευση πολιτών», εκεί ακριβώς που καθορίζονται τα αιτήματα αλλά και τα επόμενα βήματα των «κίτρινων γιλέκων». Μίλησε με εκπροσώπους οργανώσεων κατά της αστυνομικής βίας, η οποία συγκλόνισε την πλειοψηφία των Γάλλων, με απλούς διαδηλωτές, αλλά και με πολιτικούς επιστήμονες και κοινωνιολόγους που παρακολουθούν από την αρχή την εξέλιξη ενός κινήματος, το οποίο ξεκινώντας από κάποια «πρακτικά» αιτήματα, όπως η ακύρωση των αυξήσεων στη φορολογία των καυσίμων, κατέληξε να θέσει επί τάπητος τις δυσλειτουργίες ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος.
Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι το κίνημα θα παραμείνει απρόβλεπτο, όπως και οι συνέπειές του για την πολιτική ζωή στη Γαλλία. Αλλά από τη στιγμή που έθεσε στο στόχαστρό του το ζήτημα της λειτουργίας της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας συνολικά, είναι σίγουρο ότι μεσοπρόθεσμα θα αλλάξει ολόκληρη τη Γαλλία, επηρεάζοντας και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας Αρχισυνταξία: Ωραιάνθη Αρμένη
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019, στις 17:00 - ΕΡΤ1