ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Το σκεπτικό για τη δικαίωση Ζαραλίκου με το Twitter


Το ακούσαμε στην Ουάσινγκτον, το ακούσαμε στη Βοστώνη, το ακούσαμε και στο Νταβός:
Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει περιορισμούς στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, από το ελβετικό θέρετρο:
«Θέλουμε μια συμπεριληπτική ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς και χρειάζεται επίσης να δούμε τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουμε στην πολιτική αντιπαράθεση στη δημόσια σφαίρα. Πώς θα μειώσουμε την τοξικότητα. Έχουμε ηγετικό ρόλο στη ρύθμιση του ψηφιακού οικοσυστήματος, αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να συνεργαστούμε και με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να διασφαλίσουμε ότι η ρητορική μίσους και η διαστρέβλωση, η παραπληροφόρηση, δεν θα καθίστανται τμήμα του διαδικτυακού διαλόγου».
Τα διαβάζω τα ανωτέρω και ενθυμούμαι την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Χριστόφορου Ζαραλίκου κατά του Twitter, που έκλεισε τους λογαριασμούς του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενο πλαστοπροσωπία χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. 
Το δικαστήριο, λοιπόν, όπως διαβάζω στο lawnet.gr διαπίστωσε πως το Twitter διέπραξε προσβολή της προσωπικότητας και της τιμής του αιτούντος, αλλά και των πνευματικών του δικαιωμάτων, παραβίασε τους ίδιους τους δικούς του όρους χρήσεως και επέφερε ηθική βλάβη στον αιτούντα, ο οποίος δικαιούται να διεκδικήσει αποζημίωση με αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση.
Ο δικαστής διέταξε το Twitter προσωρινά να μην ξανακλείσει τους λογαριασμούς για τους ίδιους λόγους και, εάν τυχόν ξαναγίνει αποδέκτης τέτοιων καταγγελιών, να ενημερώσει νωρίτερα τον θιγόμενο.
Και κάτι ακόμη πολύ νόστιμο από το σκεπτικό της αποφάσεως:
«To Τwitter (και οι άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης) διαπράττουν συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος των πελατών τους, όταν οι πλατφόρμες αναρτούν πάνω στους λογαριασμούς των πελατών τους, σε δημόσια θέαση από όλους, την ένδειξη ότι τους έχουν επιβάλει κυρώσεις διότι παραβίασαν όρους της κοινότητας ή της μεταξύ τους σύμβασης, εφόσον αποδειχθεί δικαστικά ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί. Και στην περίπτωση αυτή οι πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν χρηματική αποζημίωση, όπως θα την καθορίσει το αρμόδιο δικαστήριο όπου θα προσφύγει ο αδικηθείς χρήστης του λογαριασμού».

Xρήστος Ξανθάκης
MedioΠΙΛΑΦΟ / Newpost