ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Διάγγελμα Μπάιντεν μετά το νέο μακελειό σε δημοτικό χολείο του Τέξας - Νεκροί 19 μαθητές και δύο ενήλικες


Άλλο ένα mass shooting, σύμφωνα με τον όρο που έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές αρχές επιβολής της τάξης, συγκλονίζει τις ΗΠΑ και σοκάρει τον πλανήτη. Θύματα 19
παιδιά ηλικίας από επτά έως 10 ετών και δράστης ένας 18χρονος, με τις αρχές να μην έχουν ακόμη σαφή εικόνα για τα κίνητρα που οδήγησαν τον Σαλβαδόρ Ράμος, μαθητή λυκείου στην Ουβάλντε, να δολοφονήσει τους 19 μικρούς μαθητές και δύο εκπαιδευτικούς, ανοίγοντας πυρ μέσα στις αίθουσες του πρωτοβάθμιου σχολείου Ρομπ της μικρής πόλης της πολιτείας Τέξας, περίπου 130 χιλιόμετρα από το Σαν Αντόνιο. Ο νεαρός δράστης σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς που ακολούθησε.
Ο νεαρός –εικονίζεται με μαλλιά περίπου ως τους ώμους και ανέκφραστο ύφος σε σέλφι που είχε ανεβάσει στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, ενώ σε άλλη φωτογραφία του διακρίνονται δυο τουφέκια εφόδου πάνω σε χαλί– διέπραξε τη σφαγή, αφού πρώτα πυροβόλησε τη γιαγιά του. Δεν είναι καθαρό αν τα δύο γεγονότα συνδέονται. Σύμφωνα με τον υπαξιωματικό των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στο Τέξας Έρικ Εστράντα, που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η γιαγιά εισήχθη στο νοσοκομείο University Health, όπου νοσηλεύεται σε «κρίσιμη κατάσταση». Επίσης, με τραύματα νοσηλεύονται ένα 10χρονο κορίτσι και η γιαγιά του.

Φορώντας αλεξίσφαιρο, εφοδιασμένος τουλάχιστον με ένα τουφέκι εφόδου, ο νεαρός αρχικά διέφυγε με ημιφορτηγό που ενεπλάκη σε «θεαματικό τροχαίο», προτού το εγκαταλείψει και πάει στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ περί τις 11:30 (19:30 ώρα Ελλάδας), προσπαθώντας, κατά τα φαινόμενα, να ξεφύγει από αστυνομικούς.
Σύμφωνα με συμμαθητή του 18χρονου που μίλησε στην Daily Mail, ο Σαλβαδόρ Ράμος υπήρξε θύμα μπούλινγκ από συμμαθητές του στο σχολείο όπου φοιτούσε, με αποτέλεσμα να αραιώσει τη σχολική του δραστηριότητα μέχρι που σταμάτησε εντελώς να πηγαίνει για μάθημα. Κατά την ίδια πηγή, προερχόταν από μια φτωχή οικογένεια και συνήθως τα άλλα παιδιά τον κορόιδευαν για τα ρούχα του.
Για τους μαθητές δευτέρας, τρίτης και τετάρτης τάξης του δημοτικού και τους εκπαιδευτικούς σε αυτό το σχολείο με περίπου 500 παιδιά, στην πλειονότητά τους με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, τα μαθήματα ολοκληρώνονταν αύριο Πέμπτη.

Ο νεαρός δράστης σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς που ακολούθησε. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ.
Σύμφωνα με τον Πιτ Αρεντόντο, αξιωματικό της αστυνομίας που ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα, ο έφηβος έδρασε μόνος. Ο υπαξιωματικός Εστράντα είπε πως δεν ξέρει αν ήταν γνωστός στις αρχές, οι οποίοες προσπαθούν ακόμη να συλλέξουν στοιχεία «για το προφίλ του», «τα κίνητρά του», «τους τύπους των όπλων που χρησιμοποίησε και αν τα κατείχε νόμιμα», σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άμποτ.
Σε κάθε περίπτωση, η σφαγή που διέπραξε βύθισε ξανά τις ΗΠΑ στον διαρκώς επανερχόμενο εφιάλτη των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολικά ιδρύματα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε νωρίτερα οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες ως το Σάββατο.

Η σφαγή, η χειρότερη του είδους έπειτα από αυτή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ το 2012, αναγκάζει πολλούς στις ΗΠΑ να ξαναζήσουν το μαρτύριο των επιθέσεων σε σχολεία, που επαναλαμβάνεται αέναα τα τελευταία χρόνια, με σοκαριστικές εικόνες μαθητών τραυματισμένων σωματικά και ψυχικά, υποχρεωμένων να κλειδώνονται στις τάξεις προτού τα απομακρύνουν δυνάμεις επιβολής του νόμου, γονιών σε κατάσταση αλλοφροσύνης που εκλιπαρούν απελπισμένοι να μάθουν την τύχη των παιδιών τους...

Το διάγγελμα Μπάιντεν

Παρεμβαίνοντας με διάγγελμά του αμέσως μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Ασία, ο Τζο Μπάιντεν... αξίωσε χθες να αναληφθεί «δράση» για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να αψηφήσουν το λόμπι της οπλοκατοχής.
«Πόσες ακόμα δεκάδες μικρά παιδιά, που είδαν τι συνέβη, θα υποχρεωθούν να δουν τους φίλους τους να πεθαίνουν, λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης», ενώ είναι στο σχολείο, «για τ’ όνομα του Θεού;» ρώτησε ο αρχηγός του κράτους.
«Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε ο 78χρονος Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους. «Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», πρόσθεσε.
Τόνισε πως θεωρεί «απλά λάθος» οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει τουφέκια εφόδου. «Αυτού του είδους τα mass shootings (μαζικοί πυροβολισμοί) σπανίως συμβαίνουν αλλού στον κόσμο — γιατί; Έχουν κι αλλού προβλήματα ψυχικής υγείας, έχουν κι άλλες χώρες στον κόσμο διαλυμένες οικογένειες, ανθρώπους χαμένους. Αλλά αυτού του είδους τα mass shootings δεν γίνονται πουθενά με τη συχνότητα που γίνονται στην Αμερική», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τον όρο των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης για τις επιθέσεις με χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα.
«Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να βιώνουμε αυτό το μακελειό;», επέμεινε, θυμίζοντας την ατελείωτη σειρά τέτοιων περιστατικών, τις περίπου 900 περιπτώσεις χρήσης πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολεία αφότου διαπράχθηκε η σφαγή του Σάντι Χουκ.
Είπε ακόμα πως ούτε ο ίδιος ούτε οι άλλοι Αμερικανοί θα ξεχάσουν όσους παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την προώθηση νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, βασισμένης στην «κοινή λογική». Δεν θα αποτραπούν όλα τα εγκλήματα με τη χρήση όπλων αν περάσουν πιο αυστηροί νόμοι, όμως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, πρόσθεσε.
«Είναι καιρός να δράσουμε», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», να «μεταμορφώσουμε αυτή την οδύνη σε δράση».

Κατά σύμπτωση, την Παρασκευή αρχίζει στο Χιούστον του Τέξας το ετήσιο συνέδριο των υπέρμαχων της οπλοκατοχής, της πολύ ισχυρής στις ΗΠΑ NRA (Εθνική Ένωση Όπλων), με κεντρικούς ομιλητές μεταξύ άλλων, εκτός από τον κυβερνήτη της Πολιτείας, Γκρεγκ Αμποτ, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ.

Το νέο μακελειό διαπράχθηκε 10 ημέρες έπειτα από εκείνο στο Μπάφαλο, την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου νεαρός ρατσιστής επιτέθηκε σε σούπερ μάρκετ και δολοφόνησε 10 ανθρώπους, κυρίως Αφροαμερικανούς κι έχει ομοιότητες με εκείνο στο Σάντι Χουκ, στην πολιτεία Κονέτικατ, όπου 20χρονος με προβλήματα ψυχικής υγείας σκότωσε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους 20 παιδιά, 6 ως 7 ετών, προτού αυτοκτονήσει.

Το 2018, μετά την επίθεση μαθητή που είχε αποβληθεί στο λύκειο της Πάρκλαντ, στη Φλόριντα (17 νεκροί, στην πλειονότητά τους έφηβοι και έφηβες), οργανώθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις, ιδίως νέων, που είχαν απαιτήσει από τους πολιτικούς να νομοθετήσουν. Όμως ο διάλογος για το ζήτημα παρέμεινε στείρος.
  • Δεν θεωρείται, παρά την παρέμβαση του προέδρου Μπάιντεν, πως υπάρχει πραγματικά πιθανότητα το Κογκρέσο –στο οποίο το λόμπι των όπλων διατηρεί ισχυρή επιρροή για δεκαετίες – να ψηφίσει οποιαδήποτε φιλόδοξη μεταρρύθμιση για την οπλοκατοχή, ζήτημα που διχάζει διαχρονικά τους Αμερικανούς.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας Small Arms Survey, το 2017 υπήρχαν στη χώρα 393 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, περισσότερα απ’ ό,τι κάτοικοι, ενώ για το τρέχον έτος, τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών είναι περισσότερα από τις μέρες που έχουν διανυθεί. Η χθεσινή τραγωδία ήταν το 144ο τέτοιο επεισόδιο, με τη ΜΚΟ Gun Violence Archive (GVA) να ανεβάζει το σχετικό νούμερο σε 212. Το CNN και η GVA ορίζουν ως μαζικό πυροβολισμό την επίθεση που τραυμάτισε ή σκότωσε τέσσερα ή περισσότερα άτομα, μη συμπεριλαμβανομένου του δράστη.

Τα πιο θανατηφόρα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών
  •  Route 91 Harvest music festival, Las Vegas, Οκτώβριος 2017: 60 νεκροί, πάνω από 850 τραυματίες
  • Pulse, Orlando, Fla., Ιούνιος 2016: 49 νεκροί και 53 τραυματίες
  • Virginia Tech, Blacksburg, Va., Απρίλιος 2007: 32 νεκροί και 17 τραυματίες σε φοιτητικό campus.
  • Sandy Hook Elementary School, Newtown, Conn., Δεκέμβριος 2012: 26 νεκροί
  • First Baptist Church, Sutherland Springs, Texas, Νοέμβριος 2017: 26 νεκροί και 20 τραυματίες.
  • Luby's Cafeteria, Killeen, Texas, Οκτώβριος 1991: 23 νεκροί
  • Walmart, El Paso, Texas, 3 Αυγούστου 2019: 23 νεκροί, 26 τραυματίες
  • McDonald's, San Ysdiro, Calif., Ιούλιος 1984: 21 νεκροί
  • Robb Elementary School, Uvalde, Texas, 24 Μαΐου 2022: 21 νεκροί
  • Marjory Stoneman Douglas High School, Parkland, Fla., Φεβρουάριος 2018: 17 νεκροί
  • University of Texas Tower, Austin, Texas, Αύγουστος 1966: 16 νεκροί σε φοιτητικό campus.
  • Inland Regional Center, San Bernardino, Calif., Δεκέμβριος 2015: 14 νεκροί
  • Edmond post office, Edmond, Okla., Αύγουστος 1986: 14 νεκροί
  • Fort Hood, Fort Hood, Texas, Νοέμβριος 2009: 13 νεκροί
  • Columbine High School, Littleton, Colo., Απρίλιος 1999: 13 νεκροί
  • Binghamton Civic Association, Binghamton, N.Y., Απρίλιος 2009: 13 νεκροί
  • New Jersey neighborhood and local shops, Camden, N.J, Σεπτέμβριος 1949: 13 νεκροί
  • Schoolhouse Lane neighborhood and Heather Highlands Mobile Home Village, Wilkes-Barre, Pa., Σεπτέμβριος 1982: 13 νεκροί
  • Wah Mee club in the Louisa hotel, Seattle, Wash., Φεβρουάριος 1983: 13 νεκροί
  • Century 16 movie theater, Aurora, Colo., Ιούλιος 2012: 12 νεκροί, 58 τραυματίες
  • Navy Yard, Washington, D.C., Σεπτέμβριος 2013: 12 νεκροί, οκτώ τραυματίες
  • The Borderline Bar & Grill, Thousand Oaks, Calif., Νοέμβριος 2018: 12 νεκροί, μερικοί τραυματίες
  • Virginia Beach Municipal Center, Virginia Beach, Va., 31 Μαΐου 2019: 12 νεκροί