ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Για το βραβείο στον Ευαγγελάτο


Πολλές ήταν οι αντιδράσεις στα σόσιαλ μίντια αλλά και σε Μέσα Ενημέρωσης για τη βράβευση του Νίκου Ευαγγελάτου από το Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Μπότση. Και παραθέτουν την τραγική ιστορία με την όμηρο Αμαλία Μπινάκη που σκοτώθηκε στο διαμέρισμα της σε ζωντανή σύνδεση από τη χειροβομβίδα του Ρουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι. Τότε είχε προκληθεί σάλος καθώς ο Νίκος Ευαγγελάτος είχε βγάλει ζωντανά στον αέρα του Σκάι τον Ματέι  και είχε αυτοαναγορευτεί επίσημος διαπραγματευτής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά παράβαση κάθε επιχειρησιακού κανόνα...
Επίσης αναφέρονται και στην διαγραφή του από το σωματείο των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ) για απεργοσπασία.
Παραθέτουμε την Αποψη του ΤVXS και σχόλια δημοσιογράφων: 
«Μπορούν τα πράγματα να διαμορφωθούν εντελώς διαφορετικά όταν οι ανάγκες το απαιτούν». Αυτό ήταν το ηθικό δίδαγμα με το οποίο είχε κλείσει το «ρεπορτάζ» του για το κούρεμα του Στέλιου Πέτσα,έναν περίπου χρόνο μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ.
Ήταν κλειστά τα κομμωτήρια, στο πρώτο lockdown, και ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αφεθεί στα χέρια της συζύγου του για την περιποίηση των μαλλιών του και είχε αναρτήσει τις σχετικές φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram.
Ο Νίκος Ευαγγελάτος ανέδειξε το θέμα στην εκπομπή του στο Mega παρουσιάζοντας φωτογραφίες πριν και μετά το κούρεμα για να υπογραμμιστεί το εντυπωσιακό αποτέλεσμα και η ευρηματικότητα του υφυπουργού που βρήκε έξυπνη λύση σε ένα πρόβλημα που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.
Ήταν οι μέρες της «λίστας Πέτσα» από την οποία η ιστοσελίδα του Ν. Ευαγγελάτου newsit.gr είχε πάρει 142.000, ενώ εκείνη της συζύγου του, Τ. Στεφανίδου, tlife.gr, μόλις 80.000.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου του έδωσε το βραβείο Μπότση και αυτή η φωτογραφία, τη στιγμή της απονομής, δυστυχώς, θα τη συνοδεύει.
Και είναι κρίμα γιατί η ίδια δεν αποφάσισε τη βράβευση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου ούτε συμμετείχε με οποιοδήποτε τρόπο στην αξιολόγηση της υποψηφιότητας του. Απλά δεν είχε το πολιτικό ένστικτο να προφασιστεί κάποιο κώλυμα για να μην εκτεθεί με την πρωταγωνιστική παρουσία της σε μια φιέστα που σηματοδοτεί θεσμική ευτέλεια και πολιτισμική φτήνια.
Που να ήξερε, άλλωστε, η Πρόεδρος ότι ο Ευαγγελάτος είχε διαγραφεί για κάποιους μήνες από την ΕΣΗΕΑ επειδή είχε σπάσει απεργία
Τα συγκεκριμένα βραβεία δίνονται μέσα από μια παράξενη διαδικασία, «αυτοϋποβολής» υποψηφιότητας είτε από τον άμεσα ενδιαφερόμενο είτε από ΜΜΕ είτε από συναδέλφους του. Για παράδειγμα, είχε προταθεί για βράβευση ο Μανώλης Κυπραίος, που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, αλλά η επιτροπή δεν θεώρησε ότι του αξίζει κάποια διάκριση.
Όταν ολοκλήρωσαν την έρευνα τους οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» για να κατατάξουν τη χώρα μας στον πάτο σε θέματα ελευθερίας του τύπου, δεν είχε ακόμη πάρει βραβείο Μπότση ο Ευαγγελάτος. Και ίσως έτσι γλιτώσαμε μια-δυο θέσεις προς τα κάτω…»
ΤVXS
****
Περί... Αριστείας
Βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση ο Νίκος Ευαγγελάτος για την προσφορά του στη δημοσιογραφία. Η φωτογραφία του Ν. Ευαγγελάτου (αυτοπροσώπως, όχι σε ολόγραμμα) να βραβεύεται από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ζάππειο αρκεί για να εξηγήσει κανείς γιατί πέφτει η αξιοπιστία των δημοσιογράφων στα μάτια της κοινωνίας.
Δανείζομαι τα λόγια του Κωστή Παπαϊωάννου: «Βραβεύουν τον άνθρωπο που από τα βάθη των '90s δίνει φωνή στον ύστερο νεοελληνικό ρατσισμό. Τον άνθρωπο που ξέρει να ξύνει τα σκληρά φοβικά ρεφλέξ, να παίζει μπάλα με τη διαχείριση της πληροφορίας, να ντιλάρει την κυβερνητική χειραγώγηση, να κοιτάει τον θεατή στα μάτια και να τον κατευθύνει ανάμεσα σε ολογράμματα νεκρών νηπίων και αναπαραστάσεις "εχθρικών εισβολών από ορδές μεταναστών". [...] Βραβείο δημοσιογραφίας στον κίτρινο Τύπο».
Κ.ΖΑΦ. / EφΣυν

****

****

****

****