ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Ποιο το νόημα να τρώμε υγιεινά εάν τα «υγιεινά» φρούτα και λαχανικά ψεκάζονται με τοξίνες;


Το ένα τρίτο των μήλων και τα μισά από όλα τα μούρα που ελέγχθηκαν είχαν υπολείμματα από τις πιο τοξικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, μερικά από τα οποία έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι παραμορφώσεις κατά τη γέννηση.
Τα υπολείμματα στα ακτινίδια αυξήθηκαν από 4% το 2011 σε 32% το 2019, με τη μόλυνση των κερασιών να υπερδιπλασιάζεται επίσης από 22% σε 50% την ίδια χρονική περίοδο.
Συνολικά, η ανάλυση σχεδόν 100.000 δημοφιλών δειγμάτων φρούτων στην Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση 53% στη μόλυνση από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα, σε διάστημα 9 χρόνων. Η έρευνα διεξήχθη από το Pesticide Action Network (PAN) Europe.
Η έρευνα δεν περιελάμβανε βρετανικά προϊόντα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει πάνω από 3,2 εκατομμύρια τόνους φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ κάθε χρόνο, καλύπτοντας περίπου το 40% της εσωτερικής ζήτησης, σύμφωνα με την CBI.

Η καθηγήτρια Nicole Van Dam του Γερμανικού Κέντρου Ολοκληρωτικής Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα (iDiv) περιέγραψε την έκθεση ως «σοκαριστική». «Ποιο είναι το νόημα να τρώμε υγιεινά εάν τα υγιεινά φρούτα και λαχανικά ψεκάζονται με τοξίνες;» διερωτάται.
Η εκπρόσωπος του PAN Europe, Salomé Roynel, δήλωσε σχετικά: «Οι καταναλωτές βρίσκονται τώρα στην εξής απαίσια θέση, ενώ όλοι λένε να τρώνε φρέσκα φρούτα, πολλά από αυτά είναι μολυσμένα με τα πιο τοξικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων που συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία».
«Είναι σαφές για εμάς ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία πρόθεση να απαγορεύσουν αυτά τα φυτοφάρμακα, ό,τι και να λέει ο νόμος. Φοβούνται πάρα πολύ το αγροτικό λόμπι, το οποίο εξαρτάται από ισχυρά χημικά και ένα αποτυχημένο αγροτικό μοντέλο».
Η Roynel, τονίζει ότι τα χημικά αυτά που χρησιμοποιούνται έχουν τα πιο τοξικά φυτοφάρμακα, για τα οποία δεν προβλέπονται ασφαλή όρια και κάλεσε τους καταναλωτές να καταναλώνουν βιολογικά φρούτα το καλοκαίρι «ειδικά εάν είναι έγκυες ή ταΐζουν μικρά παιδιά».
Η έρευνα διαπίστωσε ακόμη ότι το 87% των αχλαδιών στο Βέλγιο και το 85% αυτών στην Πορτογαλία είχαν μολυνθεί από τουλάχιστον ένα τοξικό φυτοφάρμακο.
Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των φρούτων που ελήφθησαν δείγματα μολύνθηκαν από επικίνδυνες ουσίες το 2019, το τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα στους ερευνητές.

Τα φρούτα με τη μεγαλύτερη μόλυνση
  • Τα πιο μολυσμένα φρούτα ήταν τα βατόμουρα (51%), τα ροδάκινα (45%), οι φράουλες (38%), τα κεράσια (35%) και τα βερίκοκα (35%).
  • Για τα λαχανικά, το σέλινο (50%) και το λάχανο (31%) ήταν τα πιο μολυσμένα προϊόντα.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της εμπορικής ένωσης CropLife Europe, Anika Gatt Seretny, δήλωσε: «Η παρουσία ιχνών τοξικών φυτοφαρμάκακων δεν σημαίνει ότι τα τρόφιμα είναι επικίνδυνα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa) διεξήγαγε εκτενή έρευνα για αυτό το θέμα, αποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος των καταναλωτών από τη διατροφική σωρευτική έκθεση είναι κάτω από το όριο και επομένως δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου».

πηγή: Tvxs, με πληροφορίες από Guardian