ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Κόκκινο χαλί με 30 κορυφαίες ταινίες από το Φεστιβάλ Καννών


Λίγο πριν την απονομή των βραβείων στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη, οι προβολείς στρέφονται στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ. Το ERTFLIX στρώνει κόκκινο χαλί για να σας υποδεχθεί σε μια νέα κατηγορία που διασχίζει τους πιο λαμπρούς σταθμούς στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών. Τριάντα κορυφαίες ταινίες που έκαναν πρεμιέρα, βραβεύτηκαν, χειροκροτήθηκαν με ενθουσιασμό, ή προκάλεσαν τις αντιδράσεις του κοινού, συνθέτουν έναν κινηματογραφικό μαραθώνιο που τα έχει όλα: σκηνοθέτες που σοκάρουν, ερμηνείες που καθηλώνουν και φλας που φέρνουν τη λάμψη από τις Κάννες στην οθόνη σας.
«Ο παίκτης»
(The Player)

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Ρόμπερτ Όλτμαν και Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τον Τιμ Ρόμπινς στο Φεστιβάλ του 1992. Στο Χόλιγουντ της χλιδής, των γρήγορων αποφάσεων και των ωραίων γυναικών, ο υπεύθυνος ενός μεγάλου στούντιο για την επιλογή σεναρίων Γκρίφιν Μιλ (Τιμ Ρόμπινς), αρχίζει να λαμβάνει κάρτες με μηνύματα μίσους από έναν άγνωστο αποτυχημένο συγγραφέα, που δεν επιλέχτηκε το σενάριό του.Ο Μιλ, στην προσπάθειά του να ανακαλύψει την ταυτότητα του εκβιαστή, σκοτώνει ένα αθώο θύμα και στη συνέχεια συνάπτει σχέσεις με την ερωμένη του δολοφονημένου.

 «Κλέφτες καταστημάτων»
(Shoplifters)

Η αριστουργηματική ταινία του κορυφαίου Ιάπωνα δημιουργού Χιροκάζου Κόρε-Έντα,  «Κλέφτες Καταστημάτων» απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα, το μεγαλύτερο βραβείο του 71ου Φεστιβάλ Καννών και ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2019. Έπειτα από μια εξόρμηση για άλλη μία μικροκλοπή, ο Οσάμου και ο γιος του συναντούν ένα μικρό κορίτσι μέσα στο κρύο. Στην αρχή, η σύζυγός του είναι διστακτική στο να αφήσουν το κορίτσι να μείνει μαζί τους, τελικώς συμφωνεί να αναλάβουν τη φροντίδα της, αφού καταλαβαίνει ότι έχει περάσει μεγάλες δυσκολίες. Αν και η οικογένεια είναι φτωχή, ίσα-ίσα τα βγάζουν πέρα με τις δουλειές τους και τις μικροκλοπές, μοιάζουν να ζουν ευτυχισμένοι μαζί, μέχρι που ένα απρόβλεπτο γεγονός αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά και βάζει σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν.

«Κορίτσι»
(
Girl)

Το «Κορίτσι» (Girl) έφυγε από τις Κάννες το 2018 με τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων το Queer Palm, αλλά και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Λούκας Ντοντ. Η 15χρονη Λάρα είναι αποφασισμένη να γίνει επαγγελματίας μπαλαρίνα. Με την υποστήριξη του πατέρα της, ρίχνεται στην απόλυτη μάχη. Η αγανάκτηση και η ανυπομονησία της μεγαλώνουν, καθώς συνειδητοποιεί ότι το σώμα της δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κλασικού χορού -γιατί γεννήθηκε αγόρι.

Harmonium

Στην ταινία που απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του 2016, ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της Ιαπωνίας, Κότζι Φουκάντα μάς δίνει μια ταινία με εκπληκτικές ερμηνείες και αποκαλύπτει τη διάλυση της παραδοσιακής ιαπωνικής οικογένειας, με τρόπο ακριβή και ενοχλητικό. Η ζωή του Τόσιο, της συζύγου του και της μικρής κόρης τους κυλά ήρεμα. Μέχρι τη στιγμή που ο Τόσιο προσλαμβάνει τον Γιακάσα στο εργαστήριό του. Αυτός ο παλιός γνώριμος, ο οποίος μόλις έχει αποφυλακιστεί, θα διαταράξει τις ισορροπίες της οικογενειακής τους γαλήνης…

«Το σπίτι που έχτισε ο Τζακ»
(The House That Jack Built)

Στην πρεμιέρα της, που αποτέλεσε την επιστροφή του Λαρς φον Τρίερ στις Κάννες μετά από έξι χρόνια, η ταινία προκάλεσε τέτοια αίσθηση που ένα μεγάλο μέρος των θεατών αποχώρησε από την αίθουσα. H ταινία ακολουθεί τον Τζακ, έναν κατά συρροή δολοφόνο που περιγράφει τα τελευταία δώδεκα χρόνια της ζωής του – τους φόνους που έχει διαπράξει στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, οι οποίοι τον καθόρισαν και τον ολοκλήρωσαν.

Και φυσικά η κινηματογραφική ανασκόπηση από το Φεστιβάλ των Καννών περνά από ακόμη περισσότερους διαφορετικούς σταθμούς φτάνοντας στο σήμερα. Οι «Φανταστικές αγάπες» (Heartbeats) του Ξαβιέ Ντολάν συναντούν την «Ευτυχισμένη μεγαλοαστική οικογένεια» (Happy End) του Μάικλ Χάνεκε. Η Νταϊάν Κρούγκερ μάς ψιθυρίζει «Μαζί ή τίποτα» (In the Fade) στην υπέροχη ταινία του Φατίχ Ακίν, ο Μαντς Μίκελσεν παλεύει στην καρδιά της Αρκτικής «Arctic» και «Τα Φαντάσματα του Ισμαήλ» (Ismael’s Ghosts) μάς στοιχειώνουν μέσα από τις ερμηνείες των Ματιέ Αμαρλίκ και Μαριόν Κοτιγιάρ.