ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Δεν πειράζει, θα τα μπαλώσει ο Οικονόμου....


Αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, υπάρχει ένας νόμος απαράβατος στην πολιτική και στα media: Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση. Βλέπε και τις αναφορές του πρωθυπουργού στην «αποχαλίνωση» των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Νταβός. Και πάμε να τις δούμε μία-μία.
Πρώτα τα είπε στην Ουάσινγκτον, μιλώντας στο Κογκρέσσο:
«Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του θυμού και της δυσπιστίας εκ μέρους των πολιτών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε τον δυναμισμό των ανοικτών μας οικονομιών. Πρέπει να μετασχηματίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να είναι λιγότερο διαβρωτικά».
Ακολούθησε η ομιλία του στο Μπόστον Κόλετζ:
«Πάρτε για παράδειγμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πριν από μία δεκαετία, χαιρετίζονταν, δίχως αμφιβολία, ως μια κοινωνική επανάσταση, ανατρέποντας την παραδοσιακή από πάνω προς τα κάτω ιεραρχία της πληροφόρησης και των μέσων ενημέρωσης.
Η αποθέωση της ελευθερίας του λόγου. Ένα θεόσταλτο εργαλείο που θα επέτρεπε στις δημοκρατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο να οργανωθούν και να γκρεμίσουν την κυβερνητική λογοκρισία αυταρχικών καθεστώτων.
Και πού βρισκόμαστε σήμερα; Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολώνουν τη δημόσια συζήτηση και μετατρέπουν τη δημόσια σφαίρα σε μια σύγχρονη εκδοχή του Πύργου της Βαβέλ, όπου μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και ακούμε μόνο όσους μοιράζονται τις ίδιες απόψεις μαζί μας».

Και κλείσαμε με το ελβετικό θέρετρο:
«Πώς θα μειώσουμε την τοξικότητα; Έχουμε ηγετικό ρόλο στη ρύθμιση του ψηφιακού οικοσυστήματος, αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να συνεργαστούμε και με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να διασφαλίσουμε ότι η ρητορική μίσους και η διαστρέβλωση, η παραπληροφόρηση, δεν θα καθίστανται τμήμα του διαδικτυακού διαλόγου».
Ως εκ τούτου, κι επειδή εκλογές έρχονται σιμά κοντά, μην παραξενευτείτε αν δούμε σημεία και τέρατα στην σφαίρα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης -των «σόσιαλ» που λένε οι πιτσιρικάδες. Αλλά και ποιος νοιάζεται βρε αδερφέ, αν βουλώσουν και μερικά στόματα; Το πολύ πολύ να πέσουμε λίγο ακόμη από τη θέση 108 στην παγκόσμια κατάταξη Ελευθερία του Τύπου. Δεν πειράζει, θα το μπαλώσει ο Οικονόμου και όλα θα είναι ανθηρά και εύοσμα!