ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Κατάδυση στο «Βρώμικο Ψωμί» του Διονύση Σαββόπουλου


Tο «Βρώμικο Ψωμί», τον δίσκο του Διονύση Σαββόπουλου, αφορά το καινούργιο βιβλίο του δημοσιογράφου Χριστόφορου Κάσδαγλη. Οπως αναφέρει ο συγγραφέας το «Βρώμικο Ψωμί» του Σαββόπουλου  επέδρασε περισσότερο από κάθε άλλο στη ζωή του και στα ακούσματα της γενιάς του:
«Από τότε που ανακαλύφθηκαν οι επέτειοι, χάθηκε η αυτογνωσία. Περίσσεψε η αυταρέσκεια.
Αν είχα υποψιαστεί εγκαίρως ότι η έκδοση αυτού του βιβλίου θα συνέπιπτε με την επέτειο των 50 χρόνων του δίσκου, θα έγραφα για άλλον δίσκο.
Αλλά δεν ήθελα να γράψω για άλλον δίσκο. Ήθελα να γράψω γι’ αυτόν, που άκουσα live την πρώτη μου φορά στο Κύτταρο πριν κυκλοφορήσει κι έτρεξα στα δισκάδικα να τον αγοράσω την πρώτη μέρα. Να μετριάσω κάπως την ενοχή για την απουσία μου από το Κύτταρο το φθινόπωρο του ’73.
Ήθελα να ξανατραγουδήσω εκείνα τα τραγούδια, να αναλύσω κάθε πτυχή τους και να εκμαιεύσω κάθε αποκάλυψη που εξακολουθούσαν να κρύβουν μέσα τους.»
(Βρώμικο Ψωμί, σελ. 195, εκδόσεις οξυ, Μάιος 2022)
Το βιβλίο ανήκει στα πρώτα 13 της σειράς 33 1/3 που λανσάρουν στην Ελλάδα οι Εκδόσεις οξυ, στην οποία παρουσιάζονται εμβληματικοί δίσκοι της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Ανάμεσά τους «The Beatles / Lei it Be», «Pink Floyd / The Piper at the Gates of dawn», «Bob Dylan / Highway 61 Revisited».
Τα βιβλία «Διονύσης Σαββόπουλος / Βρώμικο Ψωμί» και «Μάνος Χατζιδάκις / Ο Μεγάλος Ερωτικός», που υπογράφει ο Αλέξης Βάκης, αποτελούν την ελληνική συμβολή σ’ αυτή την πρώτη εμφάνιση της σειράς στη χώρα μας.
Το «Βρώμικο Ψωμί» του Χρ. Κάσδαγλη συνοδεύεται από επίμετρο της δημοσιογράφου Ναταλί Χατζηαντωνίου.