ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Γιατί δεν έγινε η απεργία στην ΕΡΤ

Αναστέλλει η ΠΟΣΠΕΡΤ τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε προαναγγείλει για την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς, όπως αναφέρει, όπως ενημέρωσε η διοίκηση της ΕΡΤ, «υπογράφηκε και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χουλιαράκη η σχετική έγκριση για την εφαρμογή της ΚΥΑ». Μετά από αυτή την εξέλιξη η ΠΟΣΠΕΡΤ ανέστειλε τις απεργίες και.. «αναμένει την επίλυση των υπολοίπων αιτημάτων που αφορούν την οικονομοτεχνική συνέχεια της εταιρείας και για τις οποίες η ενημέρωσή μας είναι ότι προχωρούν θετικά».
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση - ΚΥΑ αφορά τον πολυσυζητημένο «συμψηφισμό», δηλαδή την εκκαθάριση χρεωστούμενων της ΕΡΤ από ή προς τους εργαζόμενους, για το διάστημα του «μαύρου» 2013-15, ως αποτέλεσμα της επαναλειτουργίας της. Η ΚΥΑ προβλέπεται από τον νόμο του 2015 για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και αποτελεί στην ουσία την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που κλείνουν και ξανανοίγουν ως διάδοχο σχήμα. Η εφαρμογή της κατοχυρώνει θεσμικά, ασφαλιστικά και εργασιακά το σύνολο των εργαζομένων, με τα πλήρη δικαιώματά τους, σαν η ΕΡΤ να μην έκλεισε ποτέ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το κόστος για την ΕΡΤ των μισθών υπερημερίας αγγίζει τα 64 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να καταβληθούν σε διάστημα ενός έτους. Υπολογίζεται ότι εντός του 2019 η ΕΡΤ θα κληθεί να καταβάλει περί τα 30 εκατ. ευρώ, συνεπώς θα πρέπει να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της.
Παρατράγουδα ωστόσο εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι εργαζόμενοι έλαβαν, στο μέιλ του ο καθένας, στοιχεία σχετικά με τα ποσά που οφείλουν ή τους οφείλονται, χωρίς όμως αναλυτικές διευκρινίσεις και μάλιστα χωρίς υπογραφή του προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθεί δικαίως μεταξύ των εργαζομένων αναστάτωση άνευ προηγουμένου.
Με ανακοίνωσή της η δημοσιογραφική παράταξη στην ΕΣΗΕΑ «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» χαρακτηρίζει το μέιλ «ανυπόγραφο μπακαλόχαρτο» και ζητάει από τη διοίκηση της ΕΡΤ «να ενημερώσει τώρα τους δημοσιογράφους και το σύνολο των εργαζόμενων, με αναλυτικό, διευκρινιστικό και ενυπόγραφο έγγραφο (κατά τα πρότυπα της μισθοδοσίας) για το πώς προκύπτει για τον καθένα και την καθεμιά ο συμψηφισμός».

Αγγέλα Νταρζάνου / Αυγή