ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Τρια σενάρια της Ν.Δ. για την ΕΡΤ

Της Αγγέλας Νταρζάνου

Με δεδομένη την εκφρασμένη πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να μειώσει το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ στο μισό (1,5 ευρώ τον μήνα) και συνεπώς να μειώσει τα έσοδά της σε περίπου 100 εκατ. το χρόνο, οι περικοπές που σχεδιάζονται, εάν υποθέσουμε ότι κερδίζει τις εκλογές, θα είναι σε κάθε περίπτωση δραματικές. Όχι μόνο γιατί η ΕΡΤ αναμένεται να αποτελέσει για την πιθανή δεξιά κυβέρνηση..
εμβληματικό παράδειγμα «μείωσης δαπανών», «νοικοκυρέματος» και... μείωσης επιβαρύνσεων των πολιτών (κατά 18 ευρώ τον χρόνο ανά νοικοκυριό), αλλά ακόμη γιατί αναμένεται να γίνει το πεδίο άσκησης της πολιτικής από το παρελθόν «σοκ και δέος», που θα επαναληφθεί περισσότερο ως φάρσα.
Κι αυτό, διότι η μείωση των εσόδων στο μισό, με δεδομένο ότι η ΕΡΤ συνεχίζει να υποχρεούται να καταβάλλει πλεονάσματα περί τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως ώς το 2023, δεν αφήνει ζωτικό χώρο για τις λειτουργίες της δημόσιας τηλεόρασης, παρά της τάξεως προϋπολογισμού των 70-80 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό μικρότερο ακόμη κι από τον ετήσιο τζίρο ενός ιδιωτικού καναλιού, το οποίο δεν έχει τις υποχρεώσεις πανελλαδικής κάλυψης και αποστολών με τις οποίες επιβαρύνεται η ΕΡΤ.
Με βάση τον προϋπολογισμό φτώχειας που επιφυλάσσει η Ν.Δ., πολλά σενάρια ακούγονται για την «επόμενη μέρα» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αυτό που λέγεται με κατηγορηματικότητα είναι η κατάργηση των 19 περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών και ανταποκριτικών γραφείων της ΕΡΤ. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΡΤ χάνει όχι μόνο ένα από τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα απέναντι στον ανταγωνισμό των ιδιωτικών σταθμών, καταφέρνει επίσης να μετατραπεί σε κεντρική τηλεόραση των Αθηνών. Πράγμα που θα καταφέρει ακόμα καλύτερα εάν καταργήσει και την ΕΡΤ3. Διότι και στην τηλεόραση θα πέσει «μαχαίρι» και το ζήτημα είναι ποια κανάλια θα «μαυρίσουν» και πόσα θα μείνουν.
Εάν θεωρηθεί βέβαιο ότι θα παραμείνει μια εκδοχή της ΕΡΤ1, η ΕΡΤ 2 δεν φαίνεται να επιβιώνει. Το πρόβλημα δημιουργείται ανάμεσα στην ΕΡΤ3 και την ΕΡΤ Sports: μπορεί η ΕΡΤ3 να είναι το αποκεντρωμένο κανάλι της Β. Ελλάδας, όμως έχουν πληρωθεί και έχουν υπογραφεί συμβόλαια για τη μετάδοση αγώνων από την ΕΡΤSports στα επόμενα χρόνια. Χώρια που «τσιμπάει» και τηλεθέαση καθώς προσφέρει και ποδοσφαιρικό θέαμα, Φόρμουλα 1 και άλλα δημοφιλή αθλήματα. Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη εάν θα παραμείνουν ένα ή δύο δημόσια κανάλια.
Βαρύς πέλεκυς λέγεται ότι θα ακολουθήσει και για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σήμερα λειτουργούν έξι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Αθήνα (Πρώτο πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, Kosmos, ΕΡΑ Σπορ και Φωνή της Ελλάδας) και δύο στη Θεσσαλονίκη (Σταθμός Mακεδονίας και Πολιτισμού). Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ν.Δ., είναι αμφίβολο εάν θα συνεχίσουν να λειτουργούν έστω τέσσερα.
“Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”, θα επιχειρηθεί στο δίκτυο των πομπών της ΕΡΤ, το οποίο θα παραχωρηθεί για συντήρηση στην Digea. Από τη μία πλευρά θα ικανοποιηθεί ο γενικός πολιτικός στόχος για outsourcing (ανακύκλωση δημόσιων κονδυλίων προς ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα) και από την άλλη θα ενισχυθεί η Digea και μέσω αυτής οι μέτοχοί της, ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών. Παλαιότερα, η ΕΡΤ κατέβαλλε 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως στην Digea για τη συντήρηση περίπου 70 πομπών. Σήμερα συντηρούνται 156 πομποί πανελλαδικά, συνεπώς μπορούν να γίνουν εύκολα οι υπολογισμοί.
Αν και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στην ΕΡΤ πιστεύουν ότι «δεν θα γίνουν όλα αυτά», ποντάροντας είτε στην ανάγκη κάθε κυβέρνησης για τις υπηρεσίες της ΕΡΤ είτε στις πιέσεις που θα ασκηθούν, τρία σενάρια φαίνεται να διαμορφώνονται για το μέλλον των εργαζομένων: το καλό, το κακό και το χειρότερο. Το καλό σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί η κινητικότητα στο Δημόσιο, έτσι ώστε όσοι κριθεί ότι «περισσεύουν» να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Το κακό σενάριο είναι η επαναφορά της αξιολόγησης στο Δημόσιο με πρόβλεψη για υποχρεωτική βαθμολόγηση κάτω από τη βάση μέρους των εργαζομένων, οι οποίοι και θα απολυθούν. Το χειρότερο σενάριο είναι η επαναφορά στον Νόμο της ΝΕΡΙΤ, με το προσωπικό της ΝΕΡΙΤ, περί τα 800 άτομα, αριθμός που θα επιτρέψει στη συνέχεια την υπογραφή εκατοντάδων συμβάσεων εργασίας για τα δικά μας παιδιά.

- το κείμενο της Αγγέλας Νταρζάνου είναι από την Αυγή