ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

ΕΔΟΕΑΠ: Ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στα ΜΜΕ εν όψει του ΣτΕ

 Διεθνής συμπαράσταση

Την ενιαία γραμμή και το συντονισμό όλων των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης διατράνωσαν οι εκπρόσωποι όλων των Ενώσεων ΜΜΕ και των αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων τους σε σύσκεψη που έγινε στον ΕΔΟΕΑΠ. Η συνάντηση, με πρωτοβουλία του ΕΔΟΕΑΠ,.. πραγματοποιήθηκε λίγα 24ωρα προ της εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (24 Ιουνίου 2019) εργοδοτικών προσφυγών, που ζητούν την κατάργηση της εισφοράς του 2%, απειλώντας την ύπαρξη του Οργανισμού.
«Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι» τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος, εξηγώντας ότι «χωρίς το 2% δεν (θα) υπάρχει ΕΔΟΕΑΠ» και κάνοντας λόγο περί «ανελέητου πολέμου που έχουν εξαπολύσει εργοδοτικοί φορείς», με στόχο «να ελέγξουν απολύτως το χώρο της ενημέρωσης χωρίς τον ΕΔΟΕΑΠ», δημιουργώντας «απόλυτη ζούγκλα». «Αυτή τη στιγμή ο ΕΔΟΕΑΠ ενώνει όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ήδη η υπόθεση του ΕΔΟΕΑΠ έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, καθώς ψηφίσματα αλληλεγγύης εν όψει του ΣτΕ έχουν εκδώσει τόσο η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), όσο και η Διεθνής Ένωση Αυτοδιαχειριζομένων Ταμείων (AIΜ), εκπροσωπώντας αντιστοίχως 600 εκατ. δημοσιογράφων παγκοσμίως και 240 εκατ. ασφαλισμένων σε αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας αντιστοίχως σε 29 κράτη διεθνώς.

«Ανησυχούμε και ενώνουμε τη φωνή μας με τους Έλληνες; δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα ΜΜΕ, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τον ΕΔΟΕΑΠ, ένα πρότυπο ασφαλιστικό και υγειονομικό φορέα που χρειάστηκαν δεκαετίες για να δημιουργηθεί» επισημαίνει η ΔΟΔ στο ψήφισμά της, το οποίο «υπερψηφίστηκε ομοφώνως από τις 82 χώρες και τις 94 Ενώσεις Συντακτών που συμμετείχαν στο ετήσιο συνέδριό της στην Τύνιδα την περασμένη εβδομάδα» εξήγησε ο Θέμης Μπερεδήμας, πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, ο οποίος και το κατέθεσε από κοινού με την εκπρόσωπο της ΕΣΗΕΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΑΙΜ, η εκπρόσωπος-ομπρέλα 59 ομοσπονδιών-μελών αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων παγκοσμίως που «ζητεί την προστασία και τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ», επισημαίνοντας ότι «για την εισφορά του 2% είχαν συμφωνήσει, πριν από τη θέσπισή της, οι κυριότεροι εργοδοτικοί φορείς, όσο και το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων και ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε με πλειοψηφία άνω του 90% από την ελληνική Βουλή».

Την πλήρη στήριξή τους στον ΕΔΟΕΑΠ εκφράζουν με ψήφισμά τους και όλα τα αδελφά αυτοδιαχειριζόμενα αλληλοβοηθητικά Ταμεία Υγείας της χώρας, με ψήφισμά τους διά της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (ΟΑΤΥΕ). «Στεκόμαστε δίπλα και διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του ΕΔΟΕΑΠ για το δικαίωμα των ασφαλισμένων τους στην αξιοπρεπή περίθαλψη» αναφέρουν το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ), το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος (ΑΤΠΣΥΤΕ) και το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ).

Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει ήδη ολοκληρώσει την αναλογιστική μελέτη που αποδεικνύει ότι η κατάργηση της εισφοράς 2%, την οποία ζητεί μερίδα εργοδοτών, θα σημάνει και την κατάργηση του Οργανισμού. Στη σύσκεψη παρέστησαν αναλυτικά οι Σταύρος Καπάκος (πρόεδρος), Παναγιώτης Νεστορίδης (αντιπρόεδρος και εκπροσωπώντας την ΕΣΗΕΜΘ και την ΕΠΗΕΘ), Δημήτρης Κουμπιάς (γενικός γραμματέας), Ευάγγελος Τάτσης (ταμίας), Νίκος Μιχαλίτσης (αναπληρωτής γενικός γραμματέας), Νίκος Καρούτζος, Άντζυ Σταθάτου, Κώστας Ντελέζος (μέλη ΔΣ), της ΠΟΕΣΥ η Μιμή Τουφεξή (γενική γραμματέας), της ΕΣΠΗΤ οι Θέμης Μπερεδήμας (πρόεδρος), Θανάσης Αλατάς (γενικός γραμματέας), της ΠΟΕΠΤΥΜ οι Αντώνης Μακατούνης (πρόεδρος) και Μαίρη Καλαντζή (γενική γραμματέας), της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ ο Δημήτρης Χορταργιάς (πρόεδρος), της ΕΣΗΕΠΗΝ ο Κυριάκος Κορτέσης (πρόεδρος), της ΕΤΗΠΤΑ οι Γιώργος Μυλωνάς (πρόεδρος), Αλφρέδος Αλοσκόφης (αντιπρόεδρος), της ΕΤΕΡ οι Παναγιώτης Μαυράκης (πρόεδρος), Γιώργος Δεσύλλας (αντιπρόεδρος), του ΤΕΑΣ οι Θανάσης Μπαμπανέβας (πρόεδρος), Κώστας Θεοδωρόπουλος (γενικός γραμματέας), Γιώργος Ταβλάς (οικονομικός σύμβουλος) και του ΕΤΑΣ οι Σωτήρης Κέλλας (πρόεδρος) και Αθανάσιος Μπίζιος (οικονομικός σύμβουλος). Εκ των παρισταμένων η πλειονότητα έλαβε το λόγο, υπογραμμίζοντας «το κοινό μέτωπο εν όψει της μάχης του ΣτΕ».