ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Αμάν, ζαμάν, Ερντογάν!

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Όσο και να γκρινιάζουμε για τον Κοτζιά, την έχει πει τη μεγάλη αλήθεια για τα ελληνοτουρκικά:
Ότι δηλαδή η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να κάνει από μόνη της το μεγάλο βήμα και να παραβιάσει τη διεθνή νομιμότητα. Αλλιώς θα κινηθεί, όπως κινείται αιώνες τώρα. Ένα λάκκο περιποιημένο θα σκάψει, φτυάρι,..
χώματα, όλα κομπλέ, θα σε φωνάξει εσένα, θα σου τον δείξει, με το δάχτυλο προτεταμένο και το νύχι πένθιμο, και θα σε ρωτήσει:
«Θες να πέσεις μέσα;»
Κι από εσένα εξαρτάται από εκεί και πέρα, τι ακριβώς θα απαντήσεις.
Αν θα γυρίσεις δηλαδή στον Τούρκο και θα του πεις «ψάχνεις για κορόιδα;» ή αν θα ορμήξεις ολοσούμπητος όπως το ’74 με το πραξικόπημα του Σαμψών που έφερε τα μεμέτια στην Κύπρο. Και σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, ακόμη εκεί τα βρίσκει. Μια από τις παλαιότερες και πλέον οδυνηρές πληγές της οικουμένης ολόκληρης, που έχει αφήσει πολύ πίσω της άλλα λαμπρά παραδείγματα διχασμού όπως το τείχος του Βερολίνου. Μόνο οι Κορεάτες δεν μας ζηλεύουν, αλλά εκεί έχει Κιμ δεν έχει παίξε γέλασε…
Οπότε τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου δεκάδες χρόνια τώρα με τους γείτονες. Μια στρατηγική που τους έχει αποφέρει κέρδη χειροπιαστά στην Κύπρο και γκρίζα στο Αιγαίο και δεν δείχνουν καμία πρόθεση να την εγκαταλείψουν. Φρόντισαν άλλωστε για αύριο, που συζητιούνται οι κυρώσεις εναντίον της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ξεκινήσουν άσκηση με πραγματικά πυρά στα πέριξ του Καστελόριζου. Σαν να θέλουν να υποστηρίξουν και επί του πρακτέου εκείνη τη θεωρία ότι μπορούν ν’ αντέξουν δυόμιση μέτωπα ταυτόχρονα.
Ένα δηλαδή μέσα στα σπλάχνα τους με την κουρδική μειονότητα, μισό στη Συρία που όλο κωλοτρίβονται να χωθούν λίγο περισσότερο και άλλο ένα στο Αιγαίο ή στην Κύπρο, γουατέβερ κάμς φερστ που θα έλεγε και ο μάγος Κίσινγκερ. Ο άνθρωπος που μας φόρτωσε την κατοχή πριν από σχεδόν μισό αιώνα, το είπαμε, κι ακόμη ζει για να χαίρεται τους καρπούς των κόπων του. Ίσως να συμβουλεύει κιόλας τον Ερντογάν, πώς να συμπεριφέρεται στους μεγάλους της οικουμένης. Αρκεί να πέφτει το παραδάκι κι ο Χένρυ δεν έχει συνειδησιακά προβλήματα κανενός είδους…
Είναι πάντως στριμωγμένος ο Ταγίπ και αυτό φαίνεται και από τη διαρροή ότι το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος θέλει να φισκάρει την Αμμόχωστο με εποίκους. Αύριο μπορεί να στείλει και καμιά χιλιάδα μαλάκες στην Ίμβρο, μεθαύριο άλλους τόσους στην Τένεδο, κάνα σύνταγμα στα Πριγκιποννήσια όπου έχουν απομείνει κάποιοι ελάχιστοι Έλληνες, ύστερα μπορεί να κατεδαφίσει την Αγιά Σοφιά και να την κάνει οικοδομικά υλικά για το καινούριο γήπεδο της Φενέρ Μπαχτσέ, που να τον πιάσεις και που να τον βρεις τον σουλτάνο!
Στο πορτοφόλι ίσως, μιας και οι κυρώσεις οι αυριανές ενδέχεται να αφορούν σε πάγωμα κονδυλίων προς την Τουρκία. Λεφτά που τα έχει ανάγκη, με την ξεφτίλα της λίρας και το αγκομαχητό της οικονομίας της. Άσε που μπορεί να την πληρώσουν και κάποια φυσικά πρόσωπα και να μην τους επιτρέπεται να τρέχουν στη Μύκονο κάθε τρεις και λίγο. Στην περίπτωση αυτή θα κλάψει ο Ρέμος, αλλά πατριώτης είναι ας βάλει μια φορά πλάτη κι αυτός για την Ψωροκώσταινα…

Υ.Γ.1: Όπως έγραψε και ο Γιάννης Τριάντης, όσο και να κλάνουν οι Ευρωπαίοι οι ΗΠΑ είναι το κλειδί. Αν τα βρούνε Τραμπ και Ερντογάν στο τέλος του μήνα στην Ιαπωνία την έχουμε βάψει. Αν δεν τα βρούνε, παίρνουμε αναπνοή.

Υ.Γ.2: Τα βρούνε δεν τα βρούνε πάντως, όλα μπορεί ν’ αλλάξουν εν ριπή οφθαλμού. Ένα σκασμό φορές άλλα έχει ανακοινώσει ο Ντόναλντ κι άλλα έκανε μετά από τρεις μέρες. Λαμπερό παράδειγμα η Κορέα, που την αναφέραμε πιο πάνω!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκης είναι από το newpost.gr