ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

«Συννεφιασμένη» Πρωτομαγιά στη Βενεζουέλα

Σε τεντωμένο σκοινί οι ισορροπίες στη Βενεζουέλα, μια μέρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος απ’ τον Χουάν Γουαϊδό. Σήμερα, Πρωτομαγιά, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης αλλά και της εκλεγμένης κυβέρνησης του Μαδούρο βρίσκονται στους δρόμους και ήδη έχει σημειωθεί εκ νέου ένταση.
Σύμφωνα με το Associated Press,..
οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος διαδηλωτών που συγκεντρώθηκε σε μια περιοχή του δυτικού Καράκας
Μέλη της Εθνοφρουράς έφτασαν με μοτοσυκλέτες στη γειτονιά Ελ Παραΐσο, καθώς διαδήλωναν εκεί υποστηρικτές του Γουαϊδό.
Κάποιοι αποχώρησαν απ’ την περιοχή λόγω των πολλών δακρυγόνων και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας ενώ άλλοι δήλωσαν πως θα παραμείνουν, χτυπώντας κατσαρόλες.
Ο Γουαϊδό κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του να αυξήσουν την πίεση κατά του προέδρου Μαδούρο και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προκήρυξη μιας γενικής απεργίας. Παρά τη χθεσινή ήττα ο 35χρονος δήλωσε ότι το κίνημά του κερδίζει.
Πορείες πραγματοποιούν και οι υποστηρικτές του Μαδούρο.
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει με ανακοίνωσή του την εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία του έπειτα από πληροφορίες για υπερβολική χρήση βίας κατά διαδηλωτών σε ολόκληρη την Βενεζουέλα.
«Εν όψει των μαζικών διαμαρτυριών που οργανώνονται σήμερα, απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση και προς τις αρχές να σεβασθούν το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης. Επίσης απευθύνουμε προειδοποίηση για την χρήση γλώσσας που υποκινεί την βία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Γενεύη.

Διπλωματικό θρίλερ σε Καράκας – Μαδρίτη

Στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον «ήρωα» της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ και την υπηρεσιακή ισπανική κυβέρνηση αντιμέτωπη με μία πολύ «καυτή πατάτα».
Ο  Λεοπόλδο Λόπεζ, ο πραγματικός ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα εμφανίστηκε… απελευθερωμένος στο πλευρό του Γουαϊδό, για να εξαφανιστεί στη συνέχεια αναζητώντας καταφύγιο στην πρεσβεία της Χιλής και να καταλήξει στην Ισπανία.
Ο 48χρονος πολιτικός, αγαπημένο παιδί της Δύσης, μέντορας του Γουαϊδό και φανατικός πολέμιος του τσαβισμού, ζούσε σε κατ΄οίκον περιορισμό από το 2017, όμως, χθες, με τη βοήθεια αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών απελευθερώθηκε και βρέθηκε στο πλευρό του ηγέτη της αντιπολίτευσης για να δώσει… πνοή στο αίτημα για πραξικόπημα κατά του Νικολάς Μαδούρο.
Στη συνέχεια, όμως, κι ενώ υποστηρικτές της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την Εθνοφρουρά, το «χρυσό παιδί» της βενεζουελάνικης Δεξιάς εξαφανίστηκε για να διαπιστωθεί αργότερα πως ζήτησε και βρήκε, μαζί με την οικογένειά του, καταφύγιο στην πρεσβεία της Χιλής.
Την είδηση επιβεβαίωσε το Σαντιάγο, διευκρινίζοντας ότι δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο, όμως η υπόθεση φαίνεται να έχει έντονο παρασκήνιο, καθώς ο Λόπεζ ξαφνικά βρέθηκε στην πρεσβεία της… Ισπανίας στο Καράκας.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας επιβεβαίωσε την είδηση, ανακοινώνοντας ότι ο Λεοπόλδο Λόπεζ βρίσκεται στην πρεσβεία μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη τους.

Μαδούρο: Οι πραξικοπηματίες θα υποστούν διώξεις

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας, πλαισιωμένος από αξιωματικούς του στρατού της χώρας, απηύθυνε διάγγελμα προς τον λαό ανακοινώνοντας ότι η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε.
Ο Νικολάς Μαδούρο προανήγγειλε «ποινικές διώξεις» σε βάρος των υπεύθυνων για την εξέγερση, ενώ συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν «να αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».
Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».
Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς (...) που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παδρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του.
Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ντιοσντάντο Καμπέλο, δήλωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας παραμένουν ενωμένες και πιστές στον Μαδούρο, παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για εξέγερση.

Πομπέο: Πιθανή η στρατιωτική επέμβαση

Οι ΗΠΑ στο μεταξύ ανεβάζουν επικίνδυνα τους τόνους με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.
Ο Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο Fox News, δήλωσε ότι «η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή. Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Ουάσινγκτον θα προτιμούσε να υπάρξει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα.
Στο μεταξύ, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρι Σάναχαν, ακύρωσε προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ευρώπη προκειμένου να παραμείνει στην Ουάσινγκτον και να συντονίσει καλύτερα το έργο της κυβέρνησης Τραμπ στη Βενεζουέλα, αλλά και την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό.
Εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων οι ΗΠΑ συστήνουν στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες που πετούν πάνω απ’ τη Βενεζουέλα να παραμένουν σε ύψος τουλάχιστον 26.000 ποδιών.
- πηγή: efsyn.gr