ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Οταν Γενικοί Διευθυντές της ΕΡΤ έψαχναν τσάντες...

Πώς ο Μάνος Χατζιδάκις πολέμησε την λογοκρισία

Χαρχούδας VS Μπρεχτ στο Τρίτο. Το σκέφτηκα, το ξανασκέφτηκα, σνομπάρισα το μικροκρύωμα που κουβαλάω απ' τον Πάρνωνα και θα το βγάλω βόλτα στην Ξάνθη, κι έκαμα την απόφαση:
θα μιλήσω (κυρίως) για το πώς ο Μάνος Χατζιδάκις πολέμησε την παλιο-λογοκρισία. Επίσημη,..
μουλωχτή, και αυτολογοκρισία. Γενικοί Διευθυντές της ΕΡΤ έψαχναν τσάντες κι έστηναν μηχανισμό για να κατάσχουν προληπτικά μαγνητοταινίες του Τρίτου μπας και ακούσουν τα ανήκουστα. Συνεργάτες του Τρίτου οργάνωναν νυχτιάτικα ραδιο- αντεπιθέσεις ενάντια στους λογοκριτές μέσα από εκπομπές (μουσικές, λόγου και ειδικά γραμμένα θεατρικά έργα). Εθνικώς ύποπτα τραγούδια μεταδίδονταν ξανά και ξανά. Η ΚΥΠ φακέλωνε τον «δεξιό» ΜΧ και επαγγελματίες Ελληνες τον έσερναν στα δικαστήρια ως διαφθορέα των ηθών των νέων. Η αντιμετώπιση συνθετών που διαμαρτύρονταν ότι στο Τρίτο ήταν «κομμένοι» (Γ. Γλέζος, Α. Πάνου, Γ. Μαρκόπουλος, Η. Ανδριόπουλος κ.ά). Η λογοκριτική κεκτημένη ταχύτητα της Μεταπολίτευσης στο σινεμά, το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη δισκογραφία, τον Τύπο και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Και βέβαια, η αφετηρία του Πολίτη Μάνου : απ’ το πρώτο πολιτικό σκίρτημα στα 19 του, το Δεκέμβρη του ’44, μέχρι την βαρύνουσα απόφασή του, λίγο αργότερα, να μείνει και να εργασθεί καλλιτεχνικά στην πατρίδα του, να μην γίνει ένας Μέμος Μακρής της μουσικής.
Όχι βέβαια, ο τελευταίος λόγος για το χατζιδακικό Τρίτο, ιδίως για αυτό που αποκαλώ «χρυσή τριετία» του (Μάρτιος 1977-Μάιος 1980), δεν ειπώθηκε ακόμα.

Γιώργος Ι. Αλλαμανής (fb)

INFO
Πολίτης Μάνος
Το πολιτικό αποτύπωμα του έργου και του βίου του Μάνου Χατζιδάκι, τότε και τώρα
Σάββατο 4 Μαΐου, ώρα 20:00,  Αρχοντικό Χατζιδάκι – Ξάνθη

Οργάνωση & Εκτέλεση παραγωγής: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης & Black Box
Παραγωγή: Μεταδεύτερο

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το metadeftero.gr