ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

20 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου θεατράνθρωπου Βασίλη Διαμαντόπουλου

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου θεατράνθρωπου Βασίλη Διαμαντόπουλου, στις 5 Μαΐου 1999. Γεννημένος το 1920 στον Πειραιά έκανε την πρώτη θεατρική του εμφάνιση στο Θέατρο Τέχνης το 1942, παίζοντας μαζί με το δάσκαλό του Κάρολο Κουν στην «Αγριόπαπια» του Ίψεν. Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας ο σπουδαίος ηθοποιός.. έπαιξε μεγάλους ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου και συμμετείχε σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Το σίριαλ «Εκείνος και Εκείνος» του Κώστα Μουρσελά, κοινωνική σάτιρα που προβλήθηκε την περίοδο 1972-1974, άφησε εποχή με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο στο ρόλο του Λουκά πλάι στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο (Σόλων), ενώ συγκλονιστική ήταν η ερμηνεία του στο ρόλο του Συμβολαιογράφου (Τάπα) στην ομότιτλη σειρά της ΕΡΤ το 1979.
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ από το «Θέατρο της Δευτέρας», την παράσταση «Ένα κάρο μέσα στο σαλόνι» του Ιωάννη Καλογήρου, σε σκηνοθεσία Τάσου Λέρτα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Εύα Κοταμανίδου, Βάσια Παναγοπούλου και Γιάννης Καλογήρου.
Η υπόθεση του έργου έχει να κάνει με τον αγώνα επιβίωσης μιας αγροτικής οικογένειας. Πρόκειται για την ιστορία δύο γονιών, οι οποίοι είναι αγρότες και αγωνίζονται για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Ο γιος, που δίνει εξετάσεις στο πανεπιστήμιο χωρίς επιτυχία, αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό. Η κόρη, παρά τις αντιρρήσεις των δικών της, θα εγκαταλείψει το πατρικό για να βρει την τύχη της σε κάποιο αστικό κέντρο. Ο αγώνας επιβίωσης ιδωμένος από δύο διαφορετικές σκοπιές, μέσα από διαφορετικές ηλικίες.
Παραγωγή: Τμήμα Απόδημου Ελληνισμού
 Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/vasilis-diamantopoylos-