ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Νοέμβριος, μήνας αφιερωμένος στις Ελληνικές Κοινότητες του Βελγίου


Η ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων σε κάθε γωνιά του κόσμου από τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Συγκλονιστικές ιστορίες και άγνωστα γεγονότα από τη ζωή των απόδημων Ελλήνων μέσα από προφορικές μαρτυρίες, καταγραφές και τεκμήρια που έρχονται για πρώτη φορά στο φως με την ενδελεχή έρευνα σε ιδιωτικά και δημόσια αρχεία. «Των Ελλήνων οι Κοινότητες» έγραψαν και γράφουν τη δική τους ιστορία. Η εκπομπή πιάνει τον μίτο της ιστορίας από την αρχή και αφηγείται την πορεία μέσα στον χρόνο και τον χώρο των πολυάριθμων κοινοτήτων του Ελληνισμού μέσα από τις παράλληλες προφορικές αφηγήσεις των μελών τους αλλά και μέσα από τις πολλαπλές εκφάνσεις και αποτυπώσεις της κοινωνικής τους ζωής.
Τα δραματοποιημένα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ «Των Ελλήνων οι Κοινότητες» θα μεταδίδονται κάθε Παρασκευή 13:00 έως 14:00 (UTC+2) για το βόρειο ημισφαίριο και κάθε Σάββατο από 02:00 έως 03:00 (UTC+2) για το νότιο ημισφαίριο.
Νοέμβριος, μήνας αφιερωμένος στις Ελληνικές Κοινότητες του Βελγίου
4 ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ (6, 13, 20 και 27 Νοεμβρίου 2020)
Οι δέκα ελληνικές κοινότητες του Βελγίου, οι Έλληνες ανθρακωρύχοι, οι μεταπολεμικές μεταναστευτικές ροές. Η οργανωμένη από έναν εργοδοτικό οργανισμό μορφή μετανάστευσης, το εξαιρετικά σύντομο διάστημα κατά το οποίο μετακινήθηκε η μάζα των μεταναστών, η υψηλή γεωγραφική κινητικότητά τους –παλιννόστηση ή μετακίνηση σε άλλη χώρα– και η πρόωρη επανασύνδεση των περισσότερων μεταναστευτικών οικογενειών αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά της μετακίνησης των Ελλήνων προς το Βέλγιο.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Μουσική σήματος: Χρήστος Τσιαμούλης
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Παντελής Πασχαλίδης, τρομπέτα
Σπύρος Γαντζίας, τρομπόνι
Μαρίνος Γαλατσινός, άλτο σαξόφωνο
Ενορχήστρωση: Θοδωρής Κοτεπάνος
Αφήγηση: Παναγιώτης Κατσίκης
Θωμάς Σίδερης
Ο Θωμάς Σίδερης είναι δημοσιογράφος της ΕΡΤ, υποψήφιος διδάκτωρ Κοινωνικής Γεωγραφίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ανθρωπογεωγραφία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι δημιουργός της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση» που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας. Για τα ραδιοφωνικά και κινηματογραφικά του ντοκιμαντέρ έχει βραβευθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η μεγάλου μήκους ταινία του «Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο» απέσπασε μέσα στο 2020 τέσσερα βραβεία σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, ενώ η ταινία του «The muddy river of Baasim”, συμπαραγωγής ΗΠΑ-Καναδά, συμμετέχει ήδη σε κινηματογραφικά φεστιβάλ του εξωτερικού.