ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

BLOCO: Έξω η αστυνομία από τις σχολές μας, σχολές ανοιχτές, ελεύθερες και δημοκρατικές!


«Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την προβοκατόρικη επίθεση στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ ως άλλοθι για να εφαρμόσει ένα ακραίο και αντιδραστικό δόγμα, το δόγμα «νόμος και πάταξη». Τα καλοταϊσμένα συστημικά ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, εδώ και μία εβδομάδα διετέλεσαν τον ρόλο τους. Διαπόμπευσαν για δεύτερη φορά τον Πρύτανη, με απώτερο στόχο αφενός την όξυνση των πιο ακραίων και συντηρητικών αντανακλαστικών και αφετέρου την αλλαγή της δημοσιογραφικής ατζέντας.»
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του BLOCO, φοιτητικού σχήματος της Nεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, για την μόνιμη παρουσία Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, την εγκαθίδρυση συστήματος face control και την αυστηροποίηση των ποινών για τέλεση αδικημάτων εντός των ΑΕΙ. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Στις 2/11 πραγματοποιήθηκε Σύνοδος Πρυτάνεων με συμμετοχή του πρωθυπουργού, της υπ. Παιδείας και του υπ. Προστασίας του Πολίτη με θέμα την επίθεση που δέχτηκε ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ. Μετά την Σύνοδο ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την μόνιμη παρουσία Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, εγκαθίδρυση συστήματος face control και αυστηροποίηση των ποινών για τέλεση αδικημάτων εντός των ΑΕΙ.
Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την προβοκατόρικη επίθεση στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ ως άλλοθι για να εφαρμόσει ένα ακραίο και αντιδραστικό δόγμα, το δόγμα «νόμος και πάταξη». Τα καλοταϊσμένα συστημικά ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, εδώ και μία εβδομάδα διετέλεσαν τον ρόλο τους. Διαπόμπευσαν για δεύτερη φορά τον Πρύτανη, με απώτερο στόχο αφενός την όξυνση των πιο ακραίων και συντηρητικών αντανακλαστικών και αφετέρου την αλλαγή της δημοσιογραφικής ατζέντας. Επί μία εβδομάδα τα συστημικά ΜΜΕ επιδόθηκαν σε μία άνευ προηγουμένου στοχοποίηση της δημοκρατίας και των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Στον δημόσιο λόγο τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχουν ελλείψεις γιατρών και εκπαιδευτικών, δεν υπάρχουν 2.000 κρούσματα/ημέρα, δεν υπάρχει η πληρότητα στις ΜΕΘ, δεν υπάρχει πτωχευτικός κώδικας, δεν υπάρχει ν/σ στα εργασιακά. Το μόνο που παρατηρούμε είναι μία συντεταγμένη προσπάθεια υπονόμευσης του ασύλου, σπίλωσης των φοιτητικών αγώνων και στοχοποίησης της ακαδημαικής κοινότητας. Το άσυλο (που κατήργησαν), έγινε για άλλη μία φορά ο δούρειος ίππος για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του σχεδίου της, αυτό του περιορισμού της ελεύθερης συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης.
Στην προσπάθεια αυτή ο ίδιος ο πρωθυπουργός και διάφοροι καλοθελητές, δεν δίστασαν να αναπαράξουν την θεωρία των δύο άκρων ενώ ορισμένοι μίλησαν και για «αριστερό φασισμό». Οι ισχυρισμοί αυτοί πέραν του γεγονότος ότι είναι επικύνδυνοι, ανιστόρητοι και σχετικοποιούν τον φασισμό, είναι προκλητικό να βγαίνουν από χείλη που διετέλεσαν στα νιάτα τους μπροστάρηδες ακροδεξιών πογκρόμ και επιθέσεων. Οι πρώτοι διδάξαντες δεν έχουν δικαίωμα να κουνάνε το δάχτυλο σε κανέναν και ειδικά στην Αριστερά. Για τον λόγο αυτό, καλούμε τους όψιμους υπερασπιστές της δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια να ζητήσουν ευθύνες πρώτα από τους ίδιους τους τους εαυτούς. Είναι προκλητικό το κόμμα που έχει για Βουλευτές του τον άλλωτε τσεκουροφόρο Βορίδη, να μιλά για εγκληματικότητα στις σχολές. Είναι προκλητικό το κόμμα που έχει για Βουλευτή του τον Κατσαφάδο, ο οποίος το 2003 ως πρόεδρος τότε της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ είχε στείλει τον τότε Πρύτανη του ΠΑΠΕΙ στο νοσκομείο καθώς τον ψέκασε με πυροσβεστήρα, να μιλά για ανομία. Είναι προκλητικό το κόμμα που πληρώνει μπράβους νυχτερινών μαγαζιών για να επιτίθενται στις αριστερές συλλογικότητες εντός των ΑΕΙ, να μιλά για παραβατικότητα.
Ως φοιτητές/-τριες δε ζητήσαμε ποτέ περισσότερη αστυνόμευση για να νιώθουμε ασφαλείς, αλλά στήριξη του Δημοσίου Πανεπιστημίου, για το οποίο η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν της καίγεται καρφίτσα. Αφού πρώτα κατήργησε τις σχολές ελεύθερης πρόσβασης, έκλεισε 38 τμήματα, ισοτίμησε τα πτυχία μας με αυτά των κολλεγίων, προχώρησε πρόσφατα στην μείωση του προυπολογισμού των ΑΕΙ κατά 7% σε σχέση με πέρσι. Η απάντηση της κυβέρνησης στα υπαρκτά προβλήματα των σχολών μας, δεν ειναι η κάλυψη των πάγιων αναγκών μας, αλλά η περισσότερη αστυνομία και η καταστολή.
Η ύπαρξη face control και αστυνομίας μέσα στους χώρους που σπουδάζουμε δεν διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ειρήνη, αλλά αντίθετα μας κάνει να νιώθουμε πως βρισκόμαστε σε «καθεστώς πολιορκίας» μεσα στις σχολές μας. Αποτελεί επίθεση στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, στους δίκαιους αγώνες των φοιτητών/-τριών, ενώ αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο ως μια ειδική ζώνη αποκομμένη απ’ την υπόλοιπη κοινωνία. Απέναντι στις αντιδραστικές κινήσεις της κυβέρνησης, οφείλουμε να δώσουμε τη δική μας απάντηση. Το άσυλο αποτελεί κατάκτηση του φοιτητικού και το λαϊκού κινήματος. Είναι ο θεσμός εκείνος που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την πολιτική δράση και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του επιστημονικού προσωπικού της χώρας.
  • Είναι καθήκον σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας να το υπερασπίζεται κόντρα στην κρατική καταστολή και τους κάθε λογής προβοκάτορες.
  • Είναι καθήκον σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας να αντιταχθεί στα σχέδια αποστείρωσης του Πανεπιστημίου μέσα απ’ το συνεχή έλεγχο και τη διαρκή αστυνομική επιτήρηση.
  • Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε το Πανεπιστήμιο ως έναν ζωντανό κοινωνικό χώρο προβληματισμού και δράσης.
Έξω η αστυνομία από τις σχολές μας, σχολές ανοιχτές, ελεύθερες και δημοκρατικές!